Hlavní navigace

Rekordní Unicorn vykopl nový rok

31. 1. 2023
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Tuzemská skupina společností Unicorn loni utržila 7,17 miliardy korun, což je skoro o třetinu víc než předloni. Společnost slavnostně zahájila nový rok na celofiremním kick-offu.

V koncertním sále Pražské konzervatoře se minulý týden v pátek sešlo několik stovek pracovníků skupiny Unicorn. Další stovky ze šesti zemí Evropy pak seděly u počítačů a sledovaly přímý přenos z akce Unicorn kick-off. To je dlouholetá tradice přejatá z mezinárodních technologických firem, které tímto slavnostně zahajují svůj nový fiskální rok.

A možná i po jejich vzoru se tento Unicorn kick-off odehrával celý v angličtině, navzdory tomu, že firma je ryze česká, a kromě necelých sto padesáti zaměstnanců z Ukrajiny všichni mluví česky.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z CIO Business Worldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

„Angličtinu jsme vybrali z jednoduchého důvodu. Už dávno nepodnikáme jen v Česku a Slovensku, řadu obchodů uzavíráme na cizojazyčných trzích, kde je angličtina dominantní. Navíc jsme IT firma, kde má angličtina své místo. Takže i pro trénink našich zaměstnanců je celá akce výhradně v angličtině,“ řekl v rozhovoru pro CIO BW výkonný ředitel Unicornu Jan Jaroš s tím, že se angličtina začíná postupně používat jako dominantní jazyk i uvnitř firmy.

„Kromě obchodního zastoupení pomalu expandují i vývojová oddělení a je jen otázkou, kdy nějaké otevřeme v cizině. Pak už bude angličtina zcela nezbytná třeba pro vývojové oddělení,“ plánuje Jaroš.

Zase rekord

V první části kick-offu hodnotil managment uplynulý rok. Zakladatel a majitel společnosti Vladimír Kovář výsledek shrnul lakonicky: „Nebylo to špatné.“ A ve svém vystoupení se věnoval převážně vlivu umělé inteligence na budoucí podnikání skupiny.

Ve skutečnosti to byl pro firmu opět rekordní rok. Firma utržila 7,17 miliardy korun, což v porovnání s předloňskými 5,5 miliardami zásadní zlepšení. V roce 2026 firma plánuje obrat přesahující 1 miliardu eur.

K zásadním problémům loňského roku patřila kombinace inflace a dlouhodobých kontraktů, které ne vždy obsahují inflační doložku.

„Avšak povedlo se nám prakticky se všemi zákazníky najít oboustranně výhodnou dohodu, kterou jsme mohli alespoň částečně kompenzovat raketově rostoucí inflaci,“ popisuje Jan Jaroš. Navzdory inflaci firma nepřistoupila k plošnému navyšování mezd, ale nadále zvyšuje mzdy v souvislosti s postupem zaměstnanců na vyšší pozici, zvýšením kvalifikace, nebo nástupu na nové a složitější projekty.“

Tržby tvořily dodávky rozsáhlých informačních systémů a řešení z oblasti informačních technologií pro korporátní klienty, poskytování chytrých on-click řešení, produktů a služeb pro střední a malé firmy i jednotlivce prostřednictvím internetové služby Plus4U.net a vzdělávání lidí a společností zajišťované Unicorn University. Mezi klienty patří více než 1 100 firem a organizací z 30 zemí světa, více než 375 000 uživatelů internetové služby Plus4U.net a 830 studentů Unicorn University. Společnost má 25 vývojových center ve dvaceti městech šesti evropských zemí. 

Šestero nejpřeceňovanějších IT technologií Přečtěte si také:

Šestero nejpřeceňovanějších IT technologií

K nejsilnější oblasti podnikaní patří v Unicornu tradičně energetika.

„Evropské energetické společnosti používají naše produkty a architekturu k obchodování s plynem a elektřinou, k řízení trhů a bezpečnému a efektivnímu provozování energetických sítí. Tato řešení budují jednotný evropský trh s energií a snižují uhlíkovou stopu ekonomiky. Podíleli jsme se na vývoji a dodávkách platformy MARI pro přeshraniční obchodování s regulační energií,“ vyjmenoval část úspěchů Jan Jaroš. Unicorn také třeba pro chorvatskou společnost Hrote dodal registr certifikátů původu energie z obnovitelných zdrojů a nasadil produkt Certigy Registry jako cloudovou službu. K dalším pozitivům loňského roku společnost řadí vítězství v tendru na zajištění bezpečnosti a stability provozu elektrizační přenosové soustavy v osmnácti evropských zemích a dodávku IT řešení pro program zvaný CorNet.

Kromě energetiky bodovala tuzemská společnost Unicorn také v oblasti bankovnictví, kde pro Moneta Money Bank dodala centrální konfigurační databázi, která bance digitálním způsobem zajišťuje aktuální a důvěryhodný́ zdroj informací o objektech z reálného světa.

V oblasti výroby vytvořili vývojáři Unicornu pro společnost Polak CZ, českého výrobce kovového stavebnicového dílenského nábytku a montovaných hal různých konstrukcí,aplikaci 3D konfigurátor, jež slouží k prodeji vysoce variabilních produktůtéto značky prostřednictvím průvodce s 3D vizualizací. Ve spolupráci se společností Tesco pak vytvořili aplikaci na výrobu optimálního množství pečiva, jejímž prostřednictvím se podaří snížit objem neprodaného pečiva o 14 procent.

Elektrická noha

Stále silnějším pilířem pozitivních ekonomických výsledků Unicornu se stává elektromobilita. Unicorn dodává na trh software i hardware pro dobíjení elektroautomobilů pod značkou ChargeUp.

„Elektromobilita je jednoznačně trend minimálně evropské autodopravy. Firmy budou muset nakupovat e-auta a výrobci je budou muset dodávat, protože je k tomu donutí legislativní regulace. A pokud se nám podaří obsadit i jen zhruba deset procent transakčního trhu, bude to pro Unicorn znamenat zásadní příjmy v blízké budoucnosti,“ popsal Jan Jaroš. Unicorn proto vyčlenil elektromobilitu kompletně do samostatné společnosti ChargeUp a očekává od ní raketový růst.

V roce 2022 ChargeUp představil nové typy dobíjecích stanic pro firmy i domácnosti MyBox a dodal třeba komplexní řešení pro dobíjení elektromobilů do společností Komerční banka a PPL CZ. Dodal také systém pro platbu za nabíjení elektroaut, který kompletně adoptovalo například švédské město Göteborg.

Cloudový vesmír z kostek

Zásadní výhodu Unicornu oproti jiným softwarovým společnostem, která stojí z velké části za úspěchy firmy, vidí technologický šéf firmy David Kimr ve speciální cloudové architektuře.

Unicorn Mobile-First IoT-Ready Cloud Architecture je technologie světového formátu, která nám dává obrovskou konkurenční výhodu. Je základem všech našich produktů, provozovaných na více než čtyřech tisících virtuálních serverech v online službě Plus4U.net, i projektů pro enterprise zákazníky. Naše produkty díky ní fungují na všech zařízeních od mobilů přes počítače po chytré televize a efektivně škálují v cloudu, takže nás nezaskočí ani dramatický nárůst počtu uživatelů. Díky tomu, že většina našich vývojářů umí a používá stejnou architekturu a sadu komponent, jsme získali obrovskou flexibilitu při sestavování týmů a efektivitu při vzdělávání nových zaměstnanců,” popisoval David Kimr, Chief Technology Officer a člen představenstva Unicorn.

Plus4U.net je digitální svět plný on-click produktů a služeb dostupný společnostem, organizacím a jednotlivcům. Využívá ho více než 375 tisíc uživatelů. A toto číslo rychle roste. Součástí je například i internetový obchod Mamut nebo služba Schoolmarket, přes kterou lze objednat vše, co děti potřebují do školy – balíčky vybavení od prvňáčka po deváťáka, online kurzy, elektroniku i mobilní tarify.

Univerzita nejen pro zaměstnance

Zejména v době nedostatku IT specialistů se Unicornu vyplácí mít vlastní IT univerzitu. Letos by na ní podle plánů měly současně studovat téměř tři tisíce studentů v oborech zaměřených na informační technologie, byznys a datovou analýzu.

Zdaleka ne všichni studenti však najdou uplatnění přímo v Unicornu, řada z nich se nechává zaměstnat jinde, nikdo z nich však nekončí „na dlažbě“.

„Kromě fyzicky přítomných studentů se i letos zaměříme na on-line vzdělávání. Získali jsme jako první česká vysoká škola akreditaci od Národního akreditačního úřadu na plně distanční formu studia v angličtině v programu Business Management,“ pochvaluje si Jan Jaroš. To Unicorn University umožní nabízet kvalifikované vzdělání studentům prakticky z celého světa.

Navzdory tomu že univerzita vzdělává stovky lidí v potřebných technických oborech ročně, nedostává od státu ani korunu na provoz, dokonce ani nemůže žádat o vzdělanostní granty, které stát vypisuje záměrně tak, aby na ně dosáhly pouze veřejné školy.

Kromě výuky spadá pod univerzitu i nakladatelství elektronických knih a online výukových kurzů Unicorn Publishing. To nabízí hotové kurzy pro vysoké školy, IT profesionály, firmy, jednotlivce, ale například i kapitány lodí či piloty vrtulníků. Ve spolupráci s více než 120 autory vydavatelství publikovalo stovky výukových kurzů, které aktivně studuje 140 tisíc žáků.

CS24

„Online kurzy Red Monster se staly velmi oblíbenými mezi žáky základních škol. V reakci na události na Ukrajině byla pod značkou Red Monster připravena speciální řada online kurzů pro výuku ukrajinských dětí,“ uvedl na kick-offu manažer vydavatelství Jakub Haláček.

Součástí slavnostního zahájení nového roku Unicornu byl také koncert studentů Pražské konzervatoře, které Unicorn dlouhodobě podporuje.

Článek vznikl za podpory společnosti Unicorn

Byl pro vás článek přínosný?