Hlavní navigace

Recenze: Wacom Intuos3 A5 Wide

19. 12. 2008
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Nové tablety řady Intuos3 zaujímají ve výrobní řadě Wacomu prestižní místo toho nejlepšího, ať už pro profesionály či náročné amatéry. Měli jsme možnost otestovat velmi zajímavý model A5 Wide.

Wacom se v poslední době dostal pod tlak konkurence, na tabletový trh se pustila řada dalších firem, například tajwanský Genius či evropský Trust. Z posledních kroků Wacomu se zdá, že se na to rozhodl reagovat mírným ústupem z nejlevnějšího tabletového segmentu a přesunem těžiště svých aktivit do středního a toho nejvyššího.
Wacom v nové řadě Intuos3 představil mnoho zajímavých modelů od snadno přenosného A6 wide až po obrovské A3 modely určené primárně pro CAD.

My jsme měli k vyzkoušení Intuos3 A5 Wide ve variantě speciální edice, která se od standardní liší černým provedením místo šedého a stylusem ve tvaru stříkací pistole navíc. Ten se však dá běžně dokoupit, takže ve výsledku je rozdíl mezi verzemi jen v barvě.



A5 Wide je představitelem nové varianty tabletů reagujících na čím dál větší oblibu a rozšíření širokoúhlých monitorů. Logicky při použití tabletu s poměrem stran 4:3 a monitoru 16:10 dochází při mapování 1:1 k deformaci kreslených objektů. Tomu se sice často uživatelé přizpůsobují buď kresbou či nastavením, nicméně při použití širokoúhlého tabletu všechny takového potíže odpadají. V poslední době roste i obliba monitorů s HD poměrem stran 16:9, i když zřejmě hlavně na straně výrobců, kteří tak mohou efektivně vyrábět menší monitory. Wacom tento rozdíl mezi dvěma druhy širokoúhlých obrazovek vyřešil tak, že aktivní plocha A5 Wide má poměr zhruba někde mezi 16:10 a 16:9, přesně je to 16:9,4.

Při testování jsem porovnával A5 Wide s jinými tablety, jmenovitě jedním velkým od firmy Genius (PenSketch 9 x 12) a jedním starším malým low-end od Wacomu (Volito2). S A5 Wide jsem také intenzivně delší dobu pracoval i ho přenášel, abych zjistil jeho odolnost. Jako konkurent byl v tomto ohledu vnímán zejména A4 kousek od Geniusu, který je také určen pro náročnější zákazníky.


Na první pohled zaujme velmi kvalitní zpracování. Nejsem sice příznivcem hladkého lesklého plastu, i přesto na mne A5W zapůsobil. Tablet se neprohýbá, všechny detaily jsou velmi dobře zvládnuté, stejně na vysoké úrovni je i stylus, ale o tom dále. Na provedení je prostě znát cenová kategorie tabletu, která je vzhledem k aktivní ploše přibližně trojnásobkem toho, za co se dá pořídit konkurenční výrobky Genius či Trust.

Mezi první nápadné rozdíly proti konkurenci patří velikost základního stylusu i úroveň jeho provedení. Je totiž větší, takže se velmi dobře drží, a pryž na jeho spodní části je částečně pěnovitá a poměrně masivní, za celou dobu používání nejevila známky opotřebení. Což nemohu říci o mém dosavadním tabletu Genius, jehož slabá gumová ochranná vrstva po roce a půl vzdala svůj boj s entropií, a rozhodla se rozpadnout.
Pero Wacomu je sice velké, přitom poměrně lehké, neobsahuje totiž baterii, jak je tomu u tabletů jiných výrobců. Wacom velmi intenzivně rozvíjí využívání elektromagnetické indukce u tabletů, mj. právě proto, aby nemusela být ve stylusu používána baterie. Možná se to zdá být drobnost, ale nejednou se mi stalo, že baterie ve stylusu Genius přestala fungovat ve velmi nevhodnou chvíli. A ne vždy je po ruce náhradní.

Další výhodou stylusu A5W je funkce gumy na jeho druhém konci. Stejně jako fungování hrotu a dvou tlačítek, i toto lze v nastavení tabletu překonfigurovat na takřka libovolnou funkci.



Wacom na tablet přidal na každou stranu čtyři programovatelná funkční tlačítka plus dvě plošky určené pro skrolování, respektive zoom. Jde o příjemné vylepšení, které omezuje nutnost používat klávesnici či dokonce myš. V tomto směru bych ovšem uvítal i plošku pro horizontální skrolování.

Povrch je relativně hladký, rozhodně hladší než u Geniusu, i když ne natolik, že by pero náhodně klouzalo. Musím říci, že jsme povrch A5W shledal příjemnější, a rychle si na něj zvykl. Katastrofální je v tomto směru situace u Volito2, kde je povrch spíše jako brusný papír. Je rozhodně dobře, že Wacom ustoupil od používání takovýchto „brusek“. Co však nelze pochválit je, že A5W nemá odklápěcí průhlednou horní fólii, na kterou je většina uživatelů zvyklá a pod kterou se obvykle vkládají pomocné náčrty či schémata. Nicméně kromě tohoto nedostatku je povrch velmi dobře zvládnutý.

Velikostně se A5W řadí k větším tabletům. Aktivní plocha je dostatečně velká pro pohodlné používání, aniž byste přitom museli příliš přejíždět z místa na místo. Vnější velikost tabletu zvětšují postranní funkční tlačítka, což poněkud omezuje možnost jeho přenášení. Ne že by zrovna snadná přenosnost byla inzerovanou kvalitou A5W. Nicméně i přesto jsem ho poměrně často přenášel spolu se 17" notebookem HP v batohu téhož výrobce určeného právě pro 17" a menší notebooky. Tablet se tam spolu s počítačem sice vešel jen tak tak, nicméně vešel. Takže v tomto ohledu je možné tablet označit za přenosný, i když potřebuje trochu větší zavazadlo.



Parametry výrobce udávají, že tablet zvládá přenos dat rychlostí 200 bodů za sekundu, rozezná 1024 úrovní tlaku, náklon pera až 60 stupňů a rozlišení je 5080 řádků na palec. Tyto hodnoty sice nelze objektivně ověřit, nicméně praktické zkušenosti s tabletem jsou výborné. Zvládá rychle kresbu i detaily, citlivost je výborná, kurzor neujíždí, je tam, kde ho člověk hledá, ne mimo o několik milimetrů, či dokonce centimetrů.

Mírné zklamání přinesl stylus ve tvaru airbrushe. Ten se totiž skutečně chová jen jako další stylus, nikoli jako skutečná stříkací pistole. I tak jsem pro něj našel použití. U tabletů Intuos3 mají totiž všechna pera, bez ohledu na tvar, unikátní identifikační kód, takže každému lze přiřadit různé parametry a funkce. Můžete takto mít několik per a střídavě je používat, místo abyste museli stále přeprogramovávat jen jeden stylus.

Čímž se dostávám k jedné z velkých výhod Intuos3 tabletů Wacom a totiž že se k nim dají přikoupit náhradní pera a hroty. Mimochodem, náhradních hrotů je v balení velká zásoba, a to včetně dvou různých typů - standardních a těch s drsnějším hrotem. Pokud tedy chcete víc per či jedno ztratíte, popřípadě přestane fungovat po skončení záruční lhůty, můžete koupit nové. Kromě základního lze přikoupit i zmíněný airbrush a také pero ve tvaru značkovacího fixu, které by mělo velmi dobře přenášet na kresbu svůj náklon, nicméně to jsem neměl možnost vyzkoušet. Možnost koupit náhradní pera a hroty patří rozhodně k velkým přednostem tabletů Intuos3, kterou v evropských podmínkách nenabízejí ani konkurenční firmy, ani jiné modely Wacom.

Verdikt

Wacom A5 Wide je výborný profesionální tablet nabízející aktivní plochu v širokoúhlém formátu, který odpovídá stále větší oblibě obdobných monitorů. Provedení tabletu i per je vynikající a je z nich poznat cílení tabletu na profesionály a náročné amatéry. Povrch je hladší než u většiny jiných tabletů, což je příjemné. Dodatečné ovládací prvky jsouvítaným bonusem navíc. K tabletu je navíc dodávána slušná zásoba náhradních hrotů a Intuos3 je jedna z mála značek, ke které je možné přikoupit další pera. Cena je sice vyšší než u konkurence, na druhou stranu za své peníze dostanete prvotřídný výrobek.

85 %

Zapůjčil: Wacom

Doporučená cena s daní: 8500 Kč (běžná verze), 9500 Kč (speciální edice)

Fotografie ve vysokém rozlišení naleznete zde.

Technické údaje:
Fyzické rozměry
417,6 x 262 x 14 mm
Aktivní plocha
271 x 158,8 mm
Délka kabelu
2,5 m
Spotřeba energie
méně než 1,4 wattů
Zdroj napětí
DC 5V, 280 mA nebo méně (přes USB port)
Hmotnost
Přibl. 1,4 kg
Touch Strip
Ano (2x)
Express tlačítka
8, rychlý přístup k dalším funkcím (např.: Ctrl / Alt)
Rozlišení
5080 lpi
Přesnost
± 0,25 mm
Odezva
200 bodů za sekundu
Náklon pera
± 60 stupňů
Maximální výška čtení
6 mm
Rozhraní
USB
Konektor
USB A
LED dioda
Modrá/zelená
Provozní teplota
5 až 40 °C (41 až 104 °F)
Certifikace
FCC Class B, CE, VCCI Class B
Rozměry pera
175 x 15 mm
Hmotnost
přibl. 18 g
Tlačítka pera
2 nastavitelná pro "dvojklik, "pravý klik" atd.
Odchylka gumy
1,3 mm nebo méně
Citlivost přítlaku
1024
Doplňkové hroty
3x standardní hrot, 1x Felt Pen hrot, 1x Stroke Pen hrot
Stojánek na pero
Ano

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku