Hlavní navigace

(Proti)hackerský trenažer: V Brně se otvírá nový Kybernetický polygon (KYPO)

29. 4. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Nové zařízení na Masarykově univerzitě bude určeno pro simulaci útoků na síti a nácvik obrany proti nim. Vzniklo na základě výzkumu zadaného ministerstvem vnitra.

Na Masarykově univerzitě v Brně se otvírá takzvaný nový simulátor, který byl nazván Kybernetický polygon (KYPO). Jde o zařízení, které umí napodobit libovolnou počítačovou síť. Hlavní účelem Kyternetického polygonu simulovat kybernetické útoky a současně hledat techniky, jak se před takovými útoky bránit. KYPO je produktem výzkumu, který na Masarykově univerzitě běží od roku 2013 a jehož zadavatelem bylo Ministerstvo vnitra ČR.

soutez_casestudy

Virtuální prostředí umožní modelovat i specifické sítě třeba ve výrobních podnicích nebo v konkrétní infrastruktuře třeba u dodavatelů energií a testovat postupy ochrany proti útokům. Útoky proti konkrétním institucím a konkrétním bodům průmyslové infrastruktury je stále nebezpečnější. Nebezpečí je o to vážnější, že kritické body nejsou jen cílem osamocených hackerů, ale také mohou být cílem soustředěného úsilí agentur cizích vlád nebo zločineckých syndikátů, které disponují značnými technickými i personálními prostředky.

Vybavení nového centra stálo 22 milionů korun a bude sloužit nejen studentům v rámci výuky, ale také dalším profesionálům, a to včetně pracovníků brněnského Národního centra kybernetické bezpečnosti (NCKB). Technicky je KYPO vybaveno infrastrukturou CERIT Scientific Cloud, který vznikl přeměnou původního Superpočítačového centra Brno. Disponuje tak výkonem 4800 procesorových jader.

Byl pro vás článek přínosný?