Hlavní navigace

Propad PC segmentu pokračoval i ve druhém čtvrtletí

2. 8. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © A1Stock - Fotolia.com
Dodávky osobních počítačů klesaly v kvartálu končícím červnem v meziročním srovnání o 3 až 4 procenta, shodují se analytické firmy.

Podle IDC dodaly výrobci počítačů v daném období celkem 60,5 milionu systémů, což představuje propad o 3,3 %. To je poněkud optimističtější číslo v porovnání se čtyřmi procenty, která společnost původně předpovídala.

Konkurenční Gartner, který také počítá dodávky počítačů – ale používá jiná kritéria k určení toho, co je a co není osobní počítač – stanovil meziroční propad pro stejné období na 4,3 % a dodal, že výrobci dodali celkem 61,1 milionu kusů zařízení.

Více než 90 procent prodaných počítačů je vybavených systémem Windows od Microsoftu; zbytek jsou počítače Mac běžící na macOS nebo modely s předinstalovaným Linuxem.

Gartner zdůrazňuje, že sledované období bylo již 11. kvartálem v řadě, kdy segment PC globálně klesal. A zároveň došlo k nejnižšímu počtu dodaných počítačů od roku 2007.

Obě firmy z růstu nákladů (potažmo cen) vinily chybějící komponenty na trhu, zejména paměťové čipy a SSD. Někteří výrobci tyto náklady navíc absorbovali sami, jiní je přenesli na zákazníky.

Někteří analytici nicméně stále připouštějí, že nucený přechod na Windows 10 dodávky počítačů alespoň dočasně zvýší. Stát by se tak mělo do ledna 2020, kdy spoustě podniků vyprší podpora pro Windows 7, tedy systém, u něhož čas prověřil jeho dostatečnost pro firemní využití. Na druhou stranu spotřební segment by přechodem na „desítky“ neměl být příliš ovlivněn a pokles tam tak bude nadále pokračovat.

soutez_casestudy

Jiní však tento názor nesdílejí. Například Stephen Kleynhans z Gartneru si myslí, že většina zákazníků prostě přejde na Windows 10 na svých dosavadních počítačích, neboť nic nového zkrátka potřebovat nebudou. Přístup podniků k nákupu počítačů by se tak dal shrnout jednou větou: „Nevnímají žádnou hodnotu v tom, proč by si právě teď měly pořizovat nový hardware.“

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?