Hlavní navigace

Proč už nemůžeme věřit smartphonům (1)

27. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © koniukh - Fotolia.com
Nová třída bezpečnostních problémů je způsobena výrobci smartphonů, kteří záměrně vytvářejí zranitelnosti, aniž by o tom řekli svým zákazníkům.

I váš smartphone může obsahovat tajné „funkce“, kvůli kterým můžete se můžete stát obětí bezpečnostního incidentu. Nehovoříme o náhodných mezerách, které mohou být zneužity potenciálními útočníky a které zde existovaly vždy. Ale o novém fenoménu, trendu, o kterém se veřejnost dozvěděla teprve v posledních týdnech.

Hovoříme o rozhodnutích, podnikaných výrobci smartphonů, která způsobují, že telefony skrytě a za vašimi zády provádějí věci, které z vašich telefonů činí potenciálně méně bezpečná zařízení.

Google, Apple a OnePlus byli nedávno „chyceni při činu“, když do smartphonů tlačili zranitelnosti, a to takovými způsoby, které by žádný uživatel ani neočekával. Telefony běžící na softwaru nainstalovaném těmito třemi společnostmi dělají potenciálně nebezpečné věci, a to dokonce i tehdy, když uživatelé podnikají kroky k tomu, aby právě těmto věcem zamezili.

Záměry smartphonového odvětví jsou částečně bohulibé. Cílem těchto rozhodnutí bývá zlepšení výkonu nebo jednoduchosti používání. Ale rozhodnutí dělat tyto věci bez jasného informování zákazníků vytváří základ pro nový druh chybějícího respektu k zákazníkům.

Co jsme se tedy v uplynulých několika týdnech dozvěděli?

CS24

Incident s Cell ID na Androidu

Portál Quartz v uplynulém týdnu informoval o tom, že operační systém Android od začátku roku odesílal informace o geografické poloze uživatelů dokonce i v případě, kdy byly lokalizační služby vypnuty, uživatelé nepoužívali žádné aplikace a dokonce v zařízení neměli vloženou ani SIM kartu. Data o poloze jsou založena na blízkosti k mobilním věžím, tzv. „bétéeskám“, čemuž se říká „Cell ID“.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?