Hlavní navigace

Proč tvůrce Linuxu Linus Torvalds preferuje x86 před ARM

10. 10. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Krd (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/license
Co na srdci, to na jazyku - tvůrce Linuxu Linus Torvalds hned řekne, co si myslí. Žádné řečičky okolo. A umí přiznat chybu, třeba nedávné problémy s jádrem Linux 4.8.

Na konferenci Linaro Connect, konané počátkem října, byl plný překvapení. Když se ho zeptali, jaká je jeho oblíbená architektura procesorů, bez mrknutí oka řekl x86, nikoliv ARM.

Jeho odpověď nejspíše ovlivnila dlouhá historie x86 u PC. U x86 je totiž nízká fragmentace softwaru a hardwaru; a prostě to funguje.

Podle Torvaldse jsou lidé příliš fixování na soubory instrukcí a jádro CPU, ale v konečném důsledku více záleží na ekosystému okolo architektury.

Na počítačích s x86 čipy od Intelu nebo AMD se děje významná část aplikačního vývoje. U x86 čipů a PC je důležitá kompatibilita, se sjednoceným modelem okolo hardwaru, vývoje a další infrastruktury.

To samé nejde říct o ARM. Z perspektivy výrobce hardwaru to vede k fragmentaci trhu, řekl Torvalds. Kompatibilita podle něj není pro ARM ekosystém tak důležitá, jako tomu tradičně bylo u ekosystému x86.

ARM dominuje trhu mobilních zařízení, kde většina zařízení používá Android, který staví na linuxovém jádře. Kvůli vysoké fragmentaci ARM ekosystému však dochází k problémům s podporou i zařízeními.

Jedním z problémů je, že není možné vytvořit jediný build Androidu, který může být implementován do všech mobilních zařízení, a to kvůli různým hardwarovým konfiguracím. Výrobci hardwaru upravují Android tak, aby byl kompatibilní s čipsety v jejich zařízeních. Jedna aktualizace pro Android nemůže být distribuována na všechna mobilní zařízení, na rozdíl od aktualizací Windows na PC.

Intel se pokoušel dát své x86 čipy do smartphonů, ale skončil s tím. Jedním z cílů americké společnosti bylo dodávat aktualizace Androidu, jež by bylo možné stáhnout a nainstalovat na všechna zařízení postavená na jeho architektuře.

soutez_casestudy

U ARM jsou problémy také u vývoje softwaru pro servery. Každý čipset má odlišnou architekturu včetně té síťové, a pro každý zvlášť tedy musí být napsán software. To významně zpomalilo přijetí ARM v oblasti serverů, kde x86 stále vede.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?