Hlavní navigace

Proč otevřenost vede k inovaci (2.)

2. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Existuje jeden nápadný atribut, která novým technologiím pomáhá „v rozletu“. Jde o využívání otevřených technologií pro kreativní svobodu k uspíšení inovací.

Předchozí díl

Ať už jde o nejnovější a nejskvělejší aplikaci pro Android postavenou na Linuxu nebo cloudové řešení, které klientovi umožňuje pracovat s různými výrobci, znamenají otevřené standardy, že může být využit trh a firmy se mohou zaměřit na dodávání hodnoty bez hranic patentovaných technologií.

Otevřené standardy se chovají jako pojišťovací pravidla, která umožňují celé škále odvětví, jako je zdravotnictví, finanční služby, automobilní průmysl, maloobchod, energie a další, aby se spojila a rychleji, jednodušejí a levněji sdílela informace. To je pravá spolupráce napříč odvětvími a síla vzájemné operability – dávat firmám na výběr a schopnost dodávat lepší zboží, služby a inteligentní data což uzavřený, patentovaný přístup nemůže nabídnout.

Tento přístup ke globálním zdrojům je ještě zintenzivněn, když se potvrzuje Mooreův zákon a my vidíme, že se výkon informačních technologií zvyšuje, zatímco náklady se snižují. Zjišťujeme, že výkonné technologie v kombinaci s otevřenými standardy a internetem budují globální infrastrukturu, která poskytuje neomezené výpočetní zdroje, ale také, a to je důležitější, příležitosti pro sdílení znalostí a spolupráci.

Výsledkem je business prostředí, kde jsou hranice mezi obory rozostřeny a podniky jsou namísto toho charakterizovány spolupracujícími inovacemi, které jsou schopny pohánět na základě otevřených standardů. Otevřené standardy jsou základem, který různým průmyslovým odvětvím umožňuje rychleji, jednodušeji a levněji propojit různorodé systémy, a tak přináší řadu nových řešení, z nichž budou těžit jak tato odvětví, tak koncoví uživatelé.

Nyní vidíme novou technologii, která přichází na křižovatku, aby čelila historickému rozdělení patentovaného a otevřeného. Cloud má naději změnit naše životy a obchody stejně jako web či Linux. Nicméně patentovaný přístup může postup jedné z nejslibnějších technologických oblastí zpomalit.

CS24

Řízením celosvětového úsilí zrychlit otevřené standardy v a napříč obory, a v nových technologiích jako je cloud doufáme, že popoženeme byznys kupředu. Když nejsme omezeni sily několika a namísto toho můžeme využívat moudrosti mnohých, vyhneme se pastem patentovaných, uzavřených systémů a budeme mít radost z výhod otevřené spolupráce při snaze uspokojit globální poptávku po inovaci.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?