Hlavní navigace

Proč opustit cloud?

16. 1. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Mnoho podniků se „správně odchyluje“ od cloudu, ale nikdo svoji cestu nezdokumentoval stejně jako 37signals. Ze zkušeností této společnosti se můžeme poučit všichni.

Pokud jste tak ještě neučinili, vyzývám vás, abyste si přečetli „Časté otázky o velkém odchodu z cloudu“ od Davida Heinemeiera Hanssona ze společnosti 37signals. Co mě zarazilo, byla jeho otevřenost ohledně toho, proč se společnost přestěhovala z cloudu, a jeho odpovědi na kritiku a otázky týkající se tohoto rozhodnutí.

Udeřil hřebík na hlavičku, vezmeme-li v úvahu, že jsem cloudový expert a architekt, který také přesunul některé systémy z cloudu zpět do on-premise při hledání cenově výhodnějších platforem pro provozování některých aplikací nebo uložení velkého množství dat.

Kyberútočníci si pomáhají umělou inteligencí, obránci oplácejí stejnou mincí Přečtěte si také:

Kyberútočníci si pomáhají umělou inteligencí, obránci oplácejí stejnou mincí

Prostým faktem je, že veřejné cloudové platformy nejsou vhodné pro některé pracovní zátěže nebo datové sady, které mohou žít na cenově výhodnějších platformách, jako jsou vaše vlastní servery ve vašem vlastním datovém centru. Toto není bezduchá kritika cloud computingu; je to prostě realita. Cloud může být nákladný a pro některé aplikace a datové typy není ekonomicky životaschopný. Také hardware, včetně úložiště a výpočetní techniky, je mnohem levnější, jak zdůrazňuje Hansson, stejně jako já ve své nejnovější knize.

CS24

Fakta nezajímají vaše předsudky

Co bylo na Hanssonově článku nejzajímavější, je jeho komentář: „Říct, že tato cesta byla kontroverzní, je hodně mírné tvrzení.“ Rozhodnutí vrátit své aplikace a data zpět na tradiční hardware způsobilo velké dohady a boj s cloudovou zaujatostí.

Kdykoli navrhuji necloudové platformy, ať už mluvím na konferencích, sedím v panelech nebo dokonce na schůzích, kdy jsem si myslel, že jsem ve společnosti jiných profesionálů, dostává se mi velké kritiky. Předpojatost vůči cloud computingu, na kterou jsem narazil před lety, se přesunula k tvrzení „cloud nebo život“, aniž by se zvažovaly jakékoli požadavky.

Byl pro vás článek přínosný?