Hlavní navigace

Proč letošní notebooky nebudou mít větší SSD

15. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: (c) T. L. Furrer - Fotolia.com
Nedostatek NAND flashových čipů na trhu způsobí růst cen mainstreamových solid-state disků (SSD) v tomto čtvrtletí o 16 % (mezičtvrtletně), což znamená, že výrobci notebooků nejspíš nenabídnou svým zákazníkům SSD s vyššími kapacitami, uvádí v nové zprávě firma DRAMeXchange.

Kontraktní (velkoobchodní) ceny za tzv. MLC SSD, dodávané výrobnímu průmyslu PC, porostou v porovnání s posledním čtvrtletím roku 2016 o 12 až 16 procent; ceny TLC SSD pak podle DRAMeXchange porostou o 10 až 16 procent za stejné období. Rozdíl mezi MLC NAND flash a TLC NAND flash je v tom, že ty první ukládají dva bity dat na tranzistor, ty druhé pak tři bity.

Průměrné ceny mainstreamových SSD pro výrobce notebooků budou růst i ve druhém čtvrtletí, avšak mnohem mírněji.

Důvodem růstu průměrných cen SSD je vysoká poptávka nejen ze strany výrobců PC, ale i ze strany výrobců smartphonů.

V aktuálním čtvrtletí se očekává, že dodávky SSD klientské úrovně poklesnou o 7 až 8 procent kvůli pokračujícímu nedostatku NAND flash na trhu. Dodávky SSD budou v nejbližší době výrazně ztenčeny, neboť ceny TLC NAND flash pokračují v růstu a výrobcům paměťových modulů chybí ve skladech čipy.

Ceny SSD ovlivňuje také přechod odvětví na 3D-NAND a 2D-NAND TLC, což prudce snížilo dodávky 2D nebo planárních MLC NAND flashových pamětí.

Lídrem na trhu 3D NAND je stále Samsung, který od čtvrtého kvartálu loňského roku dodává produkty postavené na jeho 48vrstvé technologii. Na 3D-NAND produktech společně pracují i Micron a Intel, jejichž 3D NAND SSD však nedosahují takových objemů sériové výroby. Své 3D NAND SSD představí v první polovině letošního roku i konkurence.

soutez_casestudy

SSD v noteboocích preferuje stále více spotřebitelů, neboť tato úložiště umožňují vyšší rychlosti čtení a zápisu než jejich HDD protějšky, a to i pětinásobné a vyšší.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?