Hlavní navigace

Proč je umělá inteligence při najímání a udržení vývojářů klíčová

21. 4. 2023
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Data ukazují, že příležitost vytvářet aplikace založené na umělé inteligenci je velmi prominentním faktorem v tom, kde se vývojáři rozhodnou pracovat.

Je nejvyšší čas začít považovat HR za stejně důležité pro strategii umělé inteligence vaší společnosti jako IT.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z CIO Business Worldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Kromě všech důkazů, že přimět vývojáře, aby pracovali na AI, je pro vaši firmu dobré, je tu stále více důkazů, že i poskytnutí příležitosti pracovat na AI – a pracovat s ní – má pozitivní vliv na spokojenost s prací, nábor a udržení.

Na správném pochopení výše uvedeného dnes hodně záleží. Zpráva State of AI Report společnosti McKinsey z roku 2022 uvádí, že „z odpovědí v průzkumu vyplývá, že softwaroví inženýři se objevili jako role související s umělou inteligencí, které organizace v loňském roce najímaly nejčastěji, častěji než datové inženýry a datové vědce pracující s umělou inteligencí… další jasný signál, že mnoho organizací se do značné míry posunulo od experimentování s umělou inteligencí k jejímu aktivnímu začleňování do podnikových aplikací.“

A v sázce je toho hodně. Podle dat shromážděných pro nejnovější zprávu State of the Data Race ti vývojáři, kteří technologie nové generace používají nejvíce (jedná se o vývojáře, kteří sami sebe popisují jako „první ve své organizaci, kdo se dozvěděl o nových nástrojích a technologiích“, a ty,  na něž ostatní spoléhají, pokud jde o odpovědi týkající se nových technologií), popisují interakci s daty v reálném čase a vytváření aplikací využívajících umělou inteligenci a ML jako nejdůležitější faktory při rozhodování, kde pracovat.

Celkově lze říci, že vývojáři v organizacích s široce nasazenými technologiemi AI i ML měli o 15 procentních bodů vyšší pravděpodobnost (oproti těm v organizacích, kde jsou AI a ML v „počátcích“ nasazení), že budou říkat, že „technologie jsou více vzrušující než kdy předtím“. Podobně měli o 18 bodů vyšší pravděpodobnost, že budou uvádět, že se ze své práce cítí „nabití energií“.

AI: Příležitost pro vývojáře, aby měli nějaký vliv

Není těžké pochopit proč. Vývojáři se vždy opírali o technologie, které jim umožnily zvýšit jejich dopad a udržet jejich dovednosti aktuální. (Například v datech State of the Data Race asi tři čtvrtiny hodnotí příležitosti učit se a používat nejnovější technologie jako důležité ve své práci.)

Chybějí vám lidi? Najděte skryté IT talenty ve své organizaci! Přečtěte si také:

Chybějí vám lidi? Najděte skryté IT talenty ve své organizaci!

A nyní, kdy mnoho ředitelů IT pociťuje tlak ze strany podnikových týmů, aby vytvořili AI aplikace, které by mohly rychle snížit náklady, nabízí AI vyhlídky, že jim pomůže prosadit se v recesi.

Je tedy důležité, aby vaše strategie pro lidi držela krok s tempem, kterým vaši konkurenti tlačí své vývojáře k produkci, ale také s tím, jak je vybavují konkurenti, aby byli nejen šťastnější, ale také produktivnější.

AI: Způsob, jak pomoci vašim vývojářům být produktivnější

I v tom hraje roli AI. Nový výzkum, který podrobně popisuje dopad GitHub Copilot na produktivitu a štěstí vývojářů, toto ukazuje naplno. Téměř devět z 10 (88 procent) z 2 000 dotázaných vývojářů uvedlo, že díky použití Copilota, asistenta umělé inteligence v reálném čase, který nabízí návrhy kódů, jsou produktivnější. Šedesát procent uvedlo, že se ve své práci cítí naplněnější.

Slova jednoho softwarového inženýra ilustrují proč: „(S Copilotem) musím méně přemýšlet, a když už přemýšlet musím, je to o té zábavné části práce. Spustí to malou jiskru, díky které je kódování zábavnější a efektivnější.“

Ale je to pravděpodobně pohled jednoho hlavního technologického ředitele, který nejlépe vystihuje výzvu k akci: „Spokojenost inženýrů s tím, že dělají náročné věci a my jim [k tomu] poskytujeme špičkové nástroje, je pro mě faktorem. Copilot dělá věci více vzrušujícími.“

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

Už víte, že aplikace, které nejvíce potěší vaše zákazníky a vyhrají vám podíl na trhu nebo marži, budou řízeny umělou inteligencí. Vývojáři, kteří pro vás již dnes pracují – a ti, které byste mohli mít zájem najmout – na nich chtějí pracovat a sami používat nástroje AI. To je jasná severka pro vaši firmu, lidi a IT strategii, které se musejí co nejdříve přizpůsobit.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?