Hlavní navigace

Problém s ochranou dat má stále 90 procent organizací, navzdory rostoucím rozpočtům

16. 3. 2022
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Společnost Veeam Software zjistila, že 88 % manažerů IT očekává, že rozpočty na ochranu dat porostou rychleji než výdaje na IT obecně, protože data jsou stále důležitější pro obchodní úspěch a výzvy spojené s jejich ochranou jsou stále složitější. Více než dvě třetiny IT manažerů se při ochraně důležitých dat obracejí na cloudové služby. Vyplývá to ze studie Veeam Data Protection Trends Report 2022, jejíž součástí byla i zjištění týkající se východoevropských zemí včetně České republiky. Tu už pátým rokem zveřejňuje společnost Veeam Software.

Respondenti průzkumu přiznávají, že jejich možnosti ochrany podnikových dat nedokážou držet krok s požadavky podniku, přičemž 89 % respondentů zaznamenává rozdíl mezi tím, kolik dat si mohou dovolit ztratit po výpadku, a tím, jak často jsou data zálohována.

Za posledních 12 měsíců se tento rozdíl zvýšil o 13 %, což podle autorů studie naznačuje, že zatímco objem a důležitost dat stále rostou, zvětšují se i problémy se zajištěním jejich ochrany na uspokojivé úrovni. Klíčovým faktorem, který za tím stojí, je skutečnost, že výzvy, kterým podniky v oblasti ochrany dat čelí, jsou obrovské a stále rozmanitější.

Studie dále zjistila, že už druhým rokem v řadě jsou kybernetické útoky nejčastější příčinou výpadků, přičemž 76 % organizací zaznamenalo za posledních 12 měsíců alespoň jeden ransomwarový incident. Alarmující je nejen četnost těchto událostí, ale i jejich důsledky.

Průměrně se během jednoho útoku organizacím nepodařilo obnovit 36 % ztracených dat, což dokazuje, že strategie ochrany dat v současné době nedokážou podnikům pomoci ransomwarovým útokům předcházet, ani zajistit nápravu a zotavení.

„Vzhledem k tomu, že jsou kybernetické útoky stále sofistikovanější a je ještě obtížnější jim předcházet, jsou řešení pro zálohování a obnovu nezbytným základem strategie moderní ochrany dat každé organizace,“ řekl Danny Allan, technický ředitel společnosti Veeam.

Rostoucí Veeam v Praze

Dodavatel technologií pro zálohování a rychlou obnovu dat Veeam Software má provozuje vývojové centrum v Praze. 

Podle regionálního manažera pro střední a východní Evropu firmy Martina Štětky se centrum neustále rozrůstá. 

„S rostoucí poptávkou podniků po moderní ochraně dat a souvisejících řešeních, včetně spolehlivého řešení pro zálohování a obnovu dat, se s vysokým tempem inovací zaměřujeme na rozšiřování našeho portfolia o tyto velmi žádané funkcionality,“ říká Štetka s tím, že úměrně tomu neustále rostou i vývojové kapacity a pražské R&D centrum je s více než 400 zaměstnanci největší výzkumné a vývojové centrum společnosti Veeam na světě. „A stále se nám velmi úspěšně daří obsazovat nové pozice.“ 

Firma po třech letech s novými vlastníky má také aktuálně nového CEO, který je ve fázi poznávání společnosti a jejích interních procesů. „My zatím pokračujeme v našem úsilí naplňovat obchodní cíle. Zvýšenou pozornost věnujeme podnikovému segmentu, nadcházející změně v licenční politice, resp. přechodu z trvalých licencí na předplatné, a v neposlední řadě i rozvoji a spokojenosti zaměstnanců. Všechny tyto oblasti jsou přirozeně podporovány lokálně i globálně,“ popisuje postřehy z první ruky Martin Štětka.

Pro uzavření mezery mezi možnostmi ochrany dat a tímto rostoucím prostředím hrozeb, budou organizace ročně vynakládat na ochranu dat přibližně o 6 % více než na obecné investice do IT. I když se tím podaří jen do určité míry zvrátit trend, kdy potřeby ochrany dat převyšují schopnosti realizace, je pozitivní, že top manažeři uznávají naléhavou potřebu moderní ochrany dat.

Cloud naplňuje ambice stát se dominantní datovou platformou – 67 % organizací již využívá cloudové služby jako součást své strategie ochrany dat, zatímco 56 % nyní provozuje v produkčním prostředí kontejnery, nebo to v příštích 12 měsících plánuje. Během roku 2022 se dále rozšíří rozmanitost platforem, přičemž poměr mezi datovými centry (52 %) a cloudovými servery (48 %) se bude nadále zmenšovat. To je jeden z důvodů, proč 21 % organizací označilo schopnost chránit pracovní úlohy hostované v cloudu za nejdůležitější faktor nákupu podnikové ochrany dat v roce 2022 a 39 % považuje možnosti IaaS/SaaS za rozhodující atribut moderní ochrany dat. 

Zveřejněná čísla jsou sice globální, ale Veeam má k dispozici o lokální výsledky. A jak říká senior system engineer ve společnosti Veeam Software Martin Beran, průzkum ukazuje, že IT manažeři a administrátoři řeší velmi podobné problémy nezávisle na regionu.

CS24

„Ačkoliv je na našem trhu vidět pomalejší adopce cloudových technologií oproti západní Evropě, oproti předcházejícím letům je zde zřejmý významný posun,“ doplňuje další drobné rozdíly Martin Beran, podle kterého se kvůli covidové pandemii za poslední dva roky dramaticky změnil způsob využívání IT prostředků.

„Přesun množství funkcionalit, služeb a procesů do online režimu donutil organizace přehodnotit jejich přístup k dostupnosti dat a kontinuitě provozu. Moderní strategie ochrany dat tak teď zahrnuje služby zálohování všech kritických podnikových dat, jako jsou například hojně využívané aplikace MS Teams nebo SharePoint Online,“ konstatuje Martin Beran.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?