Hlavní navigace

Přední vědci zabývající se umělou inteligencí volají po zákazu autonomních zbraňových systémů

31. 7. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Zakažte autonomní útočné zbraně, než kvůli nim vypuknou závody ve zbrojení nebo válka. K tomu vyzývají přední vědci a výzkumníci zabývající se umělou inteligencí a robotikou a další téměř 2000 signatářů otevřeného dopisu který byl zveřejněn tento týden.

Mezi signatáři otevřeného dopisu proti robotickým útočným zbraním jsou například známý vědec Stephen Hawking, zakladatel společnosti Tesla Elon Musk nebo spoluzakladatel společnosti Apple Steve Wozniak. Dopis byl zveřejněn na mezinárodní konferenci o umělé inteligenci, která se právě koná v Buenos Aires.

Signatáři dopisu, jehož plné znění je k dispozici na internetových stránkách bostonského institutu Future of Life, varují, že sestrojování zbraní, které samy bez lidského zásahu volí a ničí cíl, pravděpodobně odstartuje nové celosvětové závody ve zbrojení. Vzhledem ke stavu poznání v oblasti umělé inteligence by se tak mohlo stát již během několika málo let.

Někteří považují vznik autonomních zbraní za třetí revoluci ve válečnictví, po vynálezu střelného prachu a jaderné bomby. Mezi takové zbraně mohou patřit například zbraněmi vybavené kvadrokoptéry schopné vyhledat a eliminovat osoby splňující určitá kritéria. Dnešní zbraně jako střely s plochou dráhou letu nebo na dálku ovládané bezpilotní letounu nejsou považovány za autonomní, protože jejich cíl určuje člověk. Jedinou překážkou vzniku plně autonomních zbraní je vývoj umělé inteligence, která by rozhodovala o cíli a jeho zničení.

V dopise se dále píše, že musí-li se vést války, existují argumenty pro a proti autonomním zbraňovým systémům. Nahrazení živých vojáků roboty snižuje lidské ztráty, avšak zároveň snižuje práh pro vznik ozbrojeného konfliktu.

příloha_ovladnete_sva_data

Klíčovou otázkou pro lidstvo dnes je, zda nechat rozběhnout nové závody ve zbrojení, nebo jim zabránit. Vědci se domnívají, že stačí, aby jedna vojenská velmoc vyvinula autonomní zbraně a celosvětovým závodům ve zbrojení nebude téměř možné zabránit.

Důsledke je zřejmý: autonomní zbraně se stanou zítřejšími kalašnikovy. Snadno a levně vyrobitelné robotické zbraně se nevyhnutelně ocitnou na černém trhu a v rukou teroristů, diktátorů, gerilových skupin a dalších bojechtivců. Ideálně jim poslouží k odstraňování politických protivníků, destabilizaci zemí, útlaku obyvatelstva a etnickým čistkám.

Byl pro vás článek přínosný?