Hlavní navigace

Jsou pravidla Yahoo zakazující práci z domova správným rozhodnutím? (1.)

8. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergey Nivens - Fotolia.com
Yahoo a jeho výkonná ředitelka Marissa Mayerová sklidili kritiku médií za nedávné zrušení možnosti práce z domova (telecommutingu). Co je podle expertů správným krokem, ale nemusí fungovat všude - naopak podle vedení britského Vodafone lze prací zaměstnanců z domova ušetřit.

Společnost i její ředitelka minulý týden dominovaly světovým zprávám v oblasti IT, a to kvůli uniklé vnitřní zprávě od Jaqueline Resesové, výkonné viceprezidentky oddělení pro lidi a rozvoj v Yahoo. Zpráva nastiňovala plány společnosti zavést povinnost zaměstnanců pracovat pouze v kancelářích firmy.

Toto rozhodnutí rozviřuje velkou debatu. Někdo mu říká „urážka pracujících rodičů“, jiní, jako například Forbes, tvrdí, že tento krok je „obrovskou chybou“.

Než se začneme sporem zabývat hlouběji, podívejme se na přesné znění uniklé zprávy:

„Aby se [Yahoo] stalo absolutně nejlepším místem pro práci, komunikaci a spolupráci, bude důležité, abychom pracovali bok po boku. Proto je důležité, abychom byli všichni přítomni v našich kancelářích. Počínaje červnem tedy žádáme všechny zaměstnance s dohodami o práci z domu, aby pracovali v kancelářích Yahoo. Jestliže se vás to týká, váš management už s vámi řeší další kroky. A pro nás ostatní, kteří čas od času musíme zůstat doma (…), používejte prosím kvůli duchu spolupráce váš nejlepší úsudek.“

Lidé uvnitř i vně technologického sektoru k tomu ihned začali dodávat své vlastní myšlenky – z nichž většina vykresluje Yahoo a Mayerovou v negativním světle.

„Je velmi pozoruhodné, jak veliká PR bouře se z toho stala. Lidé si to opravdu berou osobně. Každý, s kým jsem o tom mluvil, řekl – nedokážu si představit, že bych tam pracoval, je to hrozné,“ řekl viceprezident a hlavní analytik Forresteru J.P. Gownder.

Přestože nejnovější krok Mayerové vyvolal pobouření a debatu, ve skutečnosti se nejedná o tak velkou změnu či o tak neobvyklou věc pro společnosti (dokonce i v Silicon Valley). V aktuálním výzkumu Forresteru se celkem 9 766 pracovníků (zaměstnaných jednotlivců, kteří používají minimálně jednu hodinu denně k práci počítač nebo mobilní telefon) dotazovali na jejich pracovní situaci.

soutez_casestudy

Z těchto téměř 10 tisíců pracovníků pouhých 17 procent uvedlo, že pracuje denně dva nebo více dní v týdnu. Z průzkumu tedy vyplývá, že práce z domu není tak běžná praxe, jak si všichni evidentně myslí.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?