Hlavní navigace

Podvodníci pasou po našich platebních kartách

23. 11. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pokud vám bankomat někdy zadrží platební kartu, nemůžete si být jisti, že skončí v rukou bankovního zaměstnance.

Evropské finanční instituce zaznamenávají prudký vzestup krádeží a nelegálního snímání bankovních karet. Odcizené či zkopírované platební karty pak zločinci využívají k placení zboží a nezákonným výběrům finanční hotovosti – často stovky kilometrů od bydliště původního majitele karty.

 

Karty se kradou stále víc

Podle neziskové organizace EAST (European ATM Security Team) nahlásily finanční instituce během první poloviny letošního roku na 1 045 případů odcizených platebních karet. Toto číslo se vztahuje na finanční instituce z 20 zemí v Jednotné oblasti pro platby v Eurech SEPA (Single Euro Payments Area) a představuje 640% nárůst oproti první polovině roku 2008.

„Vůbec poprvé jsme zaznamenali výrazný plusový výkyv, co se týče krádeží platebních karet. Jde o nový trend,“ řekl Lachlan Gunn, koordinátor v organizaci EAST. Podvodníci se uchýlili ke krádežím a kopírování, aby obešli hlavní bezpečnostní rys v Evropě vydávaných platebních karet: mikročip.

Mikročip pomáhá hlavně v Evropě

Evropské banky dnes využívají tzv. chip-and-PIN karty, nebo také karty EMV. Během fyzických transakcí u bankomatu či na kase musejí zákazníci zadat svůj PIN, který je posléze autorizuje. Bankomaty ověřují přítomnost čipu, aby se předešlo využívání kopírovaných karet bez mikročipu.

Doposud není veřejně znám případ úspěšně kopírované karty opatřené klonovaným mikročipem. Místo toho podvodníci do bankomatů instalují čtečky, které dokáží snímat magnetický proužek kreditních karet, v němž jsou obsaženy bankovní údaje. K získání čísla PIN využívají kamery nebo speciální snímače klávesových stisků.

Údaje získané z magnetického proužku podvodníci následně kopírují na falešnou kartu. Poté jen musejí najít bankomat, který nekontroluje přítomnost mikročipu. To je obyčejně nejjednodušší v evropských zemích s méně rozvinutou ekonomikou, kde ještě nestihli celoplošně implementovat bankomaty fungující na principu chip-and-PIN.

Přesto celých 92 % karet v regionu SEPA aktuálně ověřuje přítomnost mikročipu před tím, než umožní vydání hotovosti. Někteří podvodníci proto pro výběry pomocí falšovaných karet využívají bankomaty v dalekých Spojených státech.

"Významná část těchto podvodů je provedena v USA, kde se běžně provádějí transakce jen za pomoci ověřování magnetického pásku a kde v současnosti ani neplánují celoplošné zavedení EMV v bankomatech a dalších platebních terminálech,"
konstatuje Gunn. Někteří podvodníci však očividně nemají chuť podnikat daleké výlety za oceán a raději zůstávají v Evropě. Karty kradou, a jelikož mají v ruce originál, nemusejí pak řešit problémy s mikročipem.

 

Libanonská smyčka i pinzeta

Podle Gunna byly zaznamenány krádeže, kde zloději kartu zachytili ve stroji a poté jí vytáhli pomocí pinzety. Jinou známou metodou je tzv. „Libanonská smyčka“. Takto jí popisují zástupci České spořitelny:

„…pachatel na otvor pro vkládání platebních karet nalepí černý obdélníček z plastu s otvorem, který je totožný s velikostí vstupu pro platební kartu na bankomatu. Na zadní straně obdélníčku je nalepena páska z videokazety, která tvoří smyčku, kterou nasune do otvoru bankomatu. Smyčka je dlouhá tak, aby pojala celou platební kartu. Po vložení uvízne karta ve smyčce, nedostane se do prostoru pro autorizaci karty a nelze ji pokynem na klávesnici vyjmout. Bankomat se tím dostává mimo provoz.

CS24

V té chvíli přistoupí pachatel k držiteli platební karty a poradí, aby opětovně zadal PIN a následně zmáčkl ENTER. Při tomto úkonu vysleduje PIN držitele karty. Bankomat nemůže platební kartu vydat. Pachatel vyčká, až držitel odejde reklamovat vadu bankomatu do banky, vyjme obdélníček se smyčkou a platební kartu a se znalostí PIN ji využívá až do jejího zablokování právoplatným držitelem."

Banky ve Spojeném království často limitují denní výběr na £500, tedy asi 14 400 Kč. Podvodník tak může denně vybrat tuto sumu jen do doby, než okradený zákazník upozorní banku a nechá si kartu zablokovat. Podle organizace EAST jsou krádeže platebních karet velkým problémem hlavně v jedné Evropské zemi – o kterou jde však zástupci odmítli specifikovat.

Ztráty z krádeží karet jsou stále mnohem nižší než ztráty způsobené jejich kopírováním („skimmingem“). Ztráty způsobené krádežemi jsou za první pololetí letošního roku odhadovány na €248,000, ztráty způsobené kopírováním za stejné období přitom podle EAST dosahují 156 milionů eur. Ostatní podvody na bankomatech pak stály €321 000.

Byl pro vás článek přínosný?