Hlavní navigace

Pět mýtů o energii v datových centrech

30. 6. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Na nedávné konferenci CIO a CFO jsme pochopili, proč řada posluchačů ztratí zájem, jakmile se začne hovořit o zeleném IT, a ignoruje tak zjevné cesty, jak uspořit svým podnikům nemalé peníze.

Příčinou jejich apatie jsou zjevně zavádějící či dokonce nesmyslná tvrzení řady dodavatelů, týkající se právě green IT.

Jak nedávno poznamenal jeden ze čtenářů pod článkem o rea­litě a povyku kolem green IT na CIO.com, „příliš mnoho firem vyřvává o nových zelených řešeních, ve skutečnosti ale často jde pouze o oprášené staré produkty“. A to je bohužel z velké části příčina oné apatie. Přestože existuje řada novinek a zlepšováků, které umožňují úspornější a efektivnější datová centra, zůstávají často ve stínu hluku vyvolávaného marketingovou a PR mašinérií. A přitom stačí hovořit jasnou a srozumitelnou řečí: pokud se vám podaří výrazně zlepšit efektivitu využívání energie, tedy PUE (Power Usage Effectiveness), může být návratnost vložených prostředků velmi rychlá. A navíc tím mimochodem ušetříte i nějaký ten uhlík a potažmo matku přírodu.

Zkuste o tom uvažovat takto: pokud byste měli možnost okamžitě snížit spotřebu svého auta o 35 procent pomocí „upgradu“, který by se vám vrátil během prvního roku na ušetřeném palivu, tak byste asi neváhali, že? Proč se tedy totéž neděje v datových centrech? Možná proto, že je obtížné určit, které upgrady jsou skutečné a které jen „oprášené“ staré produkty v novém zeleném kabátku. Naším cílem tentokrát není popisovat konkrétní „zelené“ technologie, spíše bychom vám chtěli pomoci vidět skrz marketingovou mlhu a udělat si vlastní názor a zhodnocení situace (o konkrétních produktech se ale můžete dozvědět o pár stránek dále).

Nejprve si ale dovolíme připomenout, co že to ona PUE vlastně je. Její výpočet je snadný – jedná se o celkovou energetickou zátěž související s provozem IT systémů, tedy rozvod elektřiny, zvlhčování a chlazení apod. PUE s hodnotou 2.0, která je u dnešních datových center vcelku běžná, znamená, že na každou korunu využitou pro provoz (energii) IT infrastruktury musíte utratit další korunu za energii na podpůrné systémy. Některé provozy mají průměrnou roční PUE 3.0, což už je na pováženou, ta nejlepší datová centra jsou pak kolem 1.3. S PUE ovšem souvisí pět častých mýtů, které obvykle stojí v cestě skutečné optimalizaci spotřeby energie v datovém centru a jsou příčinou špatných rozhodnutí a projektů s problematickou návratností.

Mýtus č. 1: PUE je konstanta 24/7/365

To je pochopitelně nesmysl. PUE se mění sezonně (zejména v mírném klimatickém pásu) a pochopitelně i v průběhu dne či týdne. Kupříkladu pokud vaše datové centrum dokáže ke chlazení využívat venkovní studenější vzduch (po část roku), pak jsou úspory a lepší PUE závislé na roční či denní době i aktuálním počasí. Je proto důležité vždy kalkulovat s průměrnou roční PUE a nikoliv s optimálním stavem. Pokud vám dodavatel tvrdí, že jeho řešení garantuje PUE 1.3, zeptejte se ho, zda se jedná o optimální stav, typický stav nebo celoroční průměr (v odpovídající lokalitě).

Mýtus č. 2: Optimalizujte PUE pro plnou zátěž

Ne, ani to není pravda. Optimalizace PUE pro plnou zátěž datového centra je naprosto špatná stragie, která je od začátku téměř odsouzena k nezdaru. Výsledkem bude buď nedostatečně, nebo nadměrně zatížené datové centrum. Měli byste od počátku předpokládat, že vaše infrastruktura bude „dýchat“ – z mnoha důvodů může dojít k další expanzi či konsolidaci a podpůrné systémy by na to měly být připraveny. S postupem času se kupříkladu může změnit hustota spotřeby a s ní i požadavky na chlazení či napájení, pokud vše postavíte pro „cílovou kapacitu“, budete zpočátku utrácet za nadbytečné chlazení a UPS. Například zpola zaplněné datové centrum s navrhovanou PUE 1.4 ve skutečnosti vykazuje hodnotu 2.0, dokud jej nezaplníte. Budování flexibilního prostředí znamená, že použijete trubky a rozvody s „rezervním“ průtokem, zvýšíte podlahy a využijete variabilních rozvodů vzduchotechniky.

Mýtus č. 3: Alternativní zdroje zlepšují PUE

Lež. Technologie na straně dodávky energie, jako jsou kogenerování a „obnovitelné“ zdroje, nezlepšují PUE, protože ta vyjadřuje pouze efektivitu spotřeby. Pokud vám tedy někdo tvrdí, že kupříkladu solární panely na střeše zlepší PUE, zeptejte se ho, jak že ovlivní efektivitu spotřeby. Jistě záhy zmlkne.

Netvrdíme, že alternativní zdroje jsou špatné, jen že neovlivňují PUE. Obvykle také neušetří moc peněz – pokud totiž ve­zmete v úvahu náklady na údržbu a záložní zdroje pro případ jejich selhání či výpadku, zbude vám v lepším případě velké nic. Alternativní zdroje by proto měly být vyhodnocovány zcela odděleně na základě kalkulace TCO nebo touhy po zeleném PR, bez ohledu na náklady a matku přírodu.

Mýtus č. 4: U současných DC nelze PUE zlepšit

Ani to není naštěstí pravda. Pokud vaše datové centrum běží nad původně navrženou energetickou a chladicí kapacitou, je hodně věcí, které můžete udělat pro zvýšení efektivity. Největší přínos dosáhnete odstraněním podpůrných systémů generujících teplo z podlahy datového centra. Můžete také využít dodatečné větrání venkovním vzduchem, vypnout zvhlčovací systémy na parní bázi nebo nahradit CRACy jednotkami umístěnými na střeše. Cokoliv, co snižuje tepelné emise nebo zlepšuje chlazení, může zlepšit i PUE a zároveň může mít rychlou návratnost.

Mýtus č. 5: Nové servery a virtualizace zlepšují PUE

To je pravda pouze z části. Dnes už asi každý rozumí, jak virtualizace serverů a úložišť snižuje počet systémů potřebných pro podporu firemních procesů při současném snížení spotřeby. To ovšem samo o sobě nezlepšuje PUE, pokud vaše datové centrum mělo vytíženost infrastruktury mezi 90 a 100 procenty, pak se snížení zátěže projeví v lepší efektivitě. Pokud ale byla vytíženost hluboko pod 80 procenty, pak se asi výrazného zlepšení nedočkáte. To ovšem nic nemění na skutečnosti, že virtua­lizovaná a konsolidovaná infrastruktura má menší spotřebu energie a podobné aktivity by na vašem seznamu pro zvyšování efektivity neměly chybět.

Doufáme, že našich pět bodů pomůže, až se budete příště bavit s „architekty“ či dodavateli o potřebných či vhodných změnách a případně si dokážete udělat vlastní analýzu tak, abyste skutečně dokázali ušetřit.

soutez_casestudy

 

Michael Bullock je zakladatel a CEO Bostonské společnosti TDS.

Byl pro vás článek přínosný?