Hlavní navigace

Pět funkcí Windows 7, na které je třeba se připravit

25. 5. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Přinášíme přehled pěti funkcí Windows 7, na které by se měli připravit jak jednotliví uživatelé, tak zejména společnosti. Jde o DirectAccess, BranchCache, BitLocker To Go, AppLocker a Federated search.

Windows XP jsou sice už sedm let staré, nicméně podle nejnovějšího průzkumu společnosti Forrester se stále nacházejí na 71 procentech všech osobních počítačů. To znamená milióny uživatelů, které Microsoft musí přesvědčit, aby konečně vyměnili své XP Windows 7 či alespoň za Vista.

To se prozatím ukazuje jako velmi obtížný úkol, zejména v korporátní sféře. Proti přechodu na nový operační systém svědčí jak vysoká úroveň spokojenosti s Windows XP (nepochybně posílená špatnou zkušeností s Vista), tak ekonomické potíže řady firem, kdy je potřeba financovat důležitější investice než nákup operačního systému, který pro většinu uživatelů nepřináší zřejmé či významné změny k lepšímu. Agentura Dimensional Research provedla výzkum mezi 1100 IT profesionály, ve kterém 72 procent vyjádřilo větší obavy z přechodu na Windows 7 než z pokračování v používání (zastaralého) operačního systému Windows XP.

Jenže i Windows XP jednou dojde životnost a jak Microsoft, tak další společnosti postupně přenesou podporu aplikací na nové Windows 7. Navíc výrobci počítačů budou mít možnost zakoupit OEM verze Windows XP jen do 30. června 2009. (I když jako už tolikrát, možná i v tomto případě Microsoft datum konečného ukončení prodeje Windows XP posune.)

Benjamin Gray, analytik Forrester Research, nedávno ve své zprávě Getting Ready for Windows 7 napsal, že „hlavní nezávislé softwarové společnosti hodlají koncem roku opustit podporu Windows XP a nahradit ji podporou Windows 7 začátkem roku příštího.“ Dále dodává, že firmy by se určitě neměly dostat do situace, kdy jimi používaný software již není podporován jeho výrobci.

Gray vyzívá společnosti, aby již nyní začaly plánovat jak přejít buď na stávající Windows Vista či na nové Windows 7. Pokud se rozhodnou počkat na novější systém, mohou plánované programy či jejich novější verze vyzkoušet na Vista, protože obě verze Windows jsou postaveny na stejném kódu.

Jak už je u Forresteru zvykem, zpráva této výzkumné agentury znovu připomíná nebezpeční přechodu z XP rovnou na Windows 7 s vynecháním Vista jako mezikroku, zároveň ovšem zdůrazňuje některé funkce „Sedmiček“, na které by se měli IT manažeři zvláště dobře připravit.

DirectAccess

Jedna z nejvíce diskutovaných funkcí ve Windows 7, DirectAccess, slibuje, že zajistí připojení uživatelů k podnikové síti a to za každých okolností a bez použití VPN. Za tímto účelem se spoléhá na Server 2008 R2 a IPv6-over-IPsec tunelling. Prakticky by tato funkce měla značně ulehčovat práci zaměstnanců na dálku včetně práce z domova, administrátoři by měli mít snadnější možnost takové počítače spravovat a aktualizovat v nich instalovaný software.

BranchCache

BranchCache urychlí přístup k souborům v rozvětvených sítích. Když nějaký uživatel na síťové větvi otevře z podnikové sítě soubor, uloží se jeho lokální kopie v počítači ve větvi, takže i ostatní uživatelé z této části sítě mají k souboru rychlejší přístup a celkově je síť méně zatížená. I funkce BranchCache je závislá na Windows Server 2008 R2 a bude nabízena ve dvou variantách: lokální cache hostovaná na serveru, nebo počítače ve větvi provozující přímo Windows 7.

BitLocker To Go

BitLocker To Go je šifrovací funkce, která rozšiřuje možnosti obdobné funkce BitLocker Drive z Windows Vista. Ta šifruje data na notebookových discích, USB flash discích nebo na jiných externích datových zařízeních. S BitLocker To Go je možné se k vyhrazeným datům dostat jen vložením bezpečnostního kódu.

AppLocker

Tato funkce je určena pro minimalizaci rizika spojeného s instalací a spouštěním nepovolených programů na firemních počítačích - administrátor přes nastavení skupinových politik nastaví, které aplikace mohou být spouštěny. Nejsou ještě známy všechno podrobnosti, a tedy není možné říci, zdali to ve výsledku bude pro podnik a zaměstnance spíše přínos, nebo ztráta. Dnešní Windows XP mají bez použití programů třetích stran jen velmi omezené možnosti nastavení, v zásadě existují dvě extrémní situace, kdy uživatel může používat jen to, co mu na počítač nainstaluje administrátor, nebo naopak instalovat a spouštět prakticky cokoli.

soutez_casestudy

Federated search

Federated search je rozšířením vyhledávání ve Windows Exploreru, do kterého je přidána schopnost  prohledávat data místní i ta umístěné v podnikové či domácí síti. Díky funkci virtuálních knihoven budou výsledky vyhledávání roztříděny podle typů souborů, adresářů, dle disků a počítačů (více o virtuálních knihovnách v tomto článku). Federated search dále umožní administrátorům i uživatelům vytvářet vyhledávací konektory k interním i externím webům, díky čemuž bude snadnější vyhledávání internetových dokumentů i aplikací.

Byl pro vás článek přínosný?