Hlavní navigace

PayU: Nejrychleji rostou přeshraniční online nákupy

4. 4. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: PayU
Zájem o nakupování na internetu loni opět výrazně vzrostl. Přední zprostředkovatel online plateb v České republice, společnost PayU, za loňský rok zvýšila počet transakcí o 20 %. Nejrychleji přitom roste počet transakcí do a z ciziny. Ty se zvýšily o 70 %. „Je to dáno tím, že čeští zákazníci stále častěji nakupují v zahraničí a zároveň roste počet českých e-shopů, které začaly fungovat i na jiných trzích,“ říká Barbora Tyllová, country managerka společnosti PayU pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

Co je za vysokým růstem přeshraničních plateb?

Neustálé zjednodušování nákupů. Internet smazává vzdálenosti a zároveň i spoustu dalších bariér. Hodně zahraničních e-shopů nabízí i velmi výhodnou dopravu, v některých případech i zdarma. Také reklamace nebo výměna zboží jsou často velmi snadné. Lidé začínají brát nakupování v zahraničí stejně jako nakupování v tuzemsku. Rozšiřuje se jim díky tomu nabídka a mohou nakupovat za velmi dobré ceny.

Není to špatná zpráva pro české e-shopy?

Vůbec ne, naopak. Úspěšné české e-shopy se rozšiřují i za české hranice, protože jejich majitelé vědí, že bez toho už moc rychle neporostou. Expanze na jiné trhy nikdy nebyla snazší. České e-shopy patří k nejaktivnějším, co se expanze na další trhy týká. Český trh je relativně malý a pokud e-commerce hráči chtějí dále růst a rozvíjet své služby, potřebují jít i za jeho hranice. 

Do jakých zemí české e-shopy nejčastěji expandují?

V našem portfoliu je velké množství e-shopů, které již dávno expandovaly na Slovensko. To je nejjednodušší. Každým rokem ale přibývá obchodníků, kteří působí ve více než čtyřech zemích. Mnohé obchodují v deseti a více zemích. Mají e-shop v několika jazykových mutacích, využívají jednu platební bránu a díky tomu je pro ně expanze velmi snadná. Pokud jsou v některých zemích e-shopy hodně úspěšné, vyplatí se jim založit si v dané zemi společnost nebo alespoň kancelář. Online platby jsou pro ně pak ještě výhodnější. 
Kromě zemí EU se ale začíná objevovat zvýšený zájem i o expanzi například do Brazílie, Ruska nebo na Ukrajinu. 

O jak velkých klientech vypovídají vaše čísla? 

Zaměřujeme se na větší zákazníky, u kterých zaplatí zákazníci online měsíčně alespoň za milion korun. Těm dokážeme nabídnout přesně, co potřebují, ideální kombinaci výhod globálních a lokálních platebních metod. Jako PayU Group nabízíme klientům platební služby po celém světě a naši klienti mohou využít naši platební platformu PayU Hub.

Co umí?

Zjednodušeně řečeno umí PayU Hub zrealizovat karetní transakce v jakékoliv měně a jakoukoliv platební kartou vydanou v kterékoliv zemi. Zároveň mohou naši zákazníci přes PayU Hub jednoduše provést online platby po celém světě prostřednictvím více než 300 platebních metod (alternativám ke kartám). A e-shopu k tomu stačí integrace jediné API. Platby mohou být navíc zpracovávány prostřednictvím místních zúčtovacích center, což je výhodné jak pro zákazníky, tak pro obchodníky.

Mezi jakými zeměmi proudí z a do Česka nejvíc online plateb? 

Největší platební provoz máme s nejbližšími zeměmi s podobnou ekonomikou jako je ta naše, konkrétně se Slovenskem, Polskem, Maďarskem a Rumunskem. Toto jsou i země, kam nejčastěji expandují české e-shopy. Máme k nim celkově nejblíže, jak geograficky, tak i třeba legislativními podmínkami na trhu. 

soutez_casestudy

A co vzdálenější země, které z nich se v online transakcích objevují nejčastěji?

Z těch méně vzdálených jsou to například Bulharsko, Chorvatsko nebo Slovinsko, ale i další země v této části Evropy. Zažívají velký růst, je tam jednak sílící poptávka a také se tam intenzivně rozvíjí e-commerce trh, není zdaleka ještě tak nasycený jako u nás. Objem plateb mířící z a do těchto zemí bude určitě dál rychle růst. Tyto trhy jsou stále i velkou příležitostí pro české e-shopy. Mohou v nich získat nové zákazníky snáze než u nás, kde máme v Evropě nejvíce e-shopů na tisíc obyvatel. Pokud se podíváme na požadavky na platby mimo Evropu, vidíme zájem například o Brazílii, Chile nebo Jihoafrickou republiku. 

Byl pro vás článek přínosný?