Hlavní navigace

Odpočívejte v pokoji, Windows Phone (1. díl)

31. 10. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Microsoft začátkem října konečně udělal to, co měl udělat už před lety – odpískal projekt Windows Phone.

Osud operačního systému byl zpečetěn, když viceprezident Microsoftu pro Windows Joe Belfiore odeslal následující tweet: „Platformu budeme samozřejmě i nadále podporovat… opravy chyb, aktualizace zabezpečení, atd. Ale budování nových funkcí / hardwaru není [naším] cílem.“

To tedy v podstatě znamenalo rozsudek smrti pro neúspěšný operační systém, který Microsoft udržoval při životě. V době, kdy Belfiore oznámil jeho zánik, měl systém víceméně zanedbatelný tržní podíl: 1,3 % v USA, 1 % v Británii či Mexiku, 1,2 % v Německu a 0 % v Číně.

Jde o neslavný konec platformy, která tu s námi v té či oné podobě byla už od poloviny 90. let, kdy byl představen její předchůdce pro mobilní zařízení, Windows CE. Microsoft do svého úsilí v mobilní oblasti napumpoval miliardy dolarů a zcela selhal.

Pád Windows Phone lze nicméně vnímat i pozitivně – jako nový začátek pro Microsoft, který ze sebe konečně shodil aroganci, která jej doháněla celé dekády.

Podíváme-li se na historii Windows Phone, ukazuje se, jak dalece byla tato arogance rozšířena. Možná si to už nebudete pamatovat, ale Microsoft vydal mobilní operační systém pět let před Applem. Platforma Pocket PC z roku 2002 byla brzy zrevidována a přejmenována Windows Mobile 2003. V roce 2005 už měl Microsoft 17procentní tržní podíl na tehdy malém trhu smartphonů, kterému vévodily systémy Symbian s 51 a Linux s 23 procenty.

soutez_casestudy

Microsoft však nezměnil svůj pohled na to, jak by měl systém pro smartphony vypadat. Tehdy byl posedlý pokusy o rozšíření Windows do všech možných směrů. Apple na to šel jinak a vyvinul tak OS speciálně přizpůsobený smartphonům. Když pak byl vydán první iPhone, podíl Windows Mobile na trhu rychle spadl a Microsoft se z toho už nikdy úplně nevzpamatoval.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?