Hlavní navigace

Obyvatel inteligentní domácnosti (3)

15. 3. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Macrovector - Fotolia.com
nteligence na úrovni infrastruktury je komplexní a robustnější, především co se týče náročnosti případné eliminace bezpečnostních systémů.

Zabudovaná inteligence

Při stavbě domu nebo rekonstrukci bytu je příležitost k instalaci různých řídicích systémů, rozvodů a sběrnic. Inteligence na úrovni infrastruktury je komplexní a robustnější, především co se týče náročnosti případné eliminace bezpečnostních systémů. Řídicí jednotka je v rozvodné skříni nebo v jiném vhodném prostoru. K dispozici jsou i řídicí jednotky, které lze nasunout na DIN lištu podobně jako jističe. Podle architektury rozdělujeme systémy na centralizované a decentralizované.

Centralizované řízení předpokládá, že všechny informace budou procházet přes centrální řídicí jednotku. Výhodou je bezkonfliktní provoz i při vysokých přenosových rychlostech. Přesto je komunikační kapacita takového systému omezená. Využívá se často pro řízení jednoho souboru funkcí, například regulaci vytápění, osvětlení, systému žaluzií a podobně, kde je připojen limitovaný počet zařízení. Největším nedostatkem takových centralizovaných systémů je problematické podávání zpětných hlášení od akčních členů až po snímače. Dalším problémem centra-
lizace je přerušení komunikační cesty. Typickým příkladem je požár, a přestože je detektor požáru v pořádku, informace od něj se kvůli prohoření vodičem sběrnice nikam nedostane.

Každé zařízení decentralizovaných systémů má vlastní řídicí inteligenci a může komunikovat s dalšími prvky na téže sběrnici. Standardy sběrnic Z-Wave, ZigBee, LongTalk a další se liší hlavně použitou technologií přenosu, přenosovou kapacitou či stupněm zabezpečení. Některé standardy využívají samostatné kabely, jiné přenášejí údaje po energetické síti, případně rádiofrekvenčně. K dispozici jsou i takzvané propojovací můstky umožňující přenos informací mezi subsystémy různých standardů.

Inteligentní zabezpečení, které by mělo poskytnout nejvyšší možný stupeň ochrany před nechtěnými hosty. Vítaným návštěvníkům, například rodičům či přátelům, byste zase rádi umožnili přístup do svého domu na dálku, i když nejste doma, aby tam na vás v pohodlí počkali. Při instalaci zabezpečovacího systému do klasického „neinteligentního“ domu potřebujete namontovat všechny potřebné senzory, kamery, řídicí jednotku a aktivní prvky, například elektronické zámky či mechanismy pro otevírání vrat.

soutez_casestudy

V inteligentním domě je již většina zmíněných subsystémů integrovaná, takže je jen třeba vhodně „orchestrovat“, aby v součinnosti plnily další úkoly. V případě narušení střežené zóny a spuštění poplachu tak dokáže rozsvítit vybraná světla a odclonit zvolená okna, aby měla přivolaná policie nebo bezpečnostní služba lepší přehled o pachateli.

 

Byl pro vás článek přínosný?