;
Hlavní navigace

Broadcom po Trumpově rozhodnutí Qualcomm nepřevezme

14. 3. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: CIO.com
Broadcom se už několik měsíců snaží koupit konkurenční společnost Qualcomm. Po sérii odmítnutých akvizičních nabídek – o hodnotě až 121 miliardy dolarů – Broadcom ztratil trpělivost.

Přestal vyjednávat a pokusil se o tzv. nepřátelské převzetí poté, co si zajistil „až“ stomiliardovou půjčku na pokrytí této transakce.

Naneštěstí pro Broadcom se nyní do věci vložil Bílý dům. Prezident Donald Trump v pondělí vydal nařízení, kterým transakci v podstatě zablokoval. Uvedl přitom, že má „přesvědčivé důkazy“ o tom, že by taková fúze představovala riziko pro národní bezpečnost Spojených států. V nařízení se píše konkrétně to, že Broadcom nemůže navrhovat členy představenstva Qualcommu s účelem získat vyšší hlasovací sílu, ani nemůže Qualcomm „koupit ani s ním jakýmkoliv způsobem fúzovat“.

Sekretář amerického ministerstva financí Steven Mnuchin Trumpovo rozhodnutí blíže osvětlil s tím, že je „založeno na faktech a choulostivostech národní bezpečnosti“ souvisejících s transakcí a jeho účelem není „učinit žádné další prohlášení týkající se Broadcomu nebo jeho zaměstnanců.“

Bez ohledu na záměry prezidenta Trumpa je jeho rozhodnutí pro Broadcom i akcionáře Qualcommu nepříjemnou zprávou. Společnost nicméně oznámila, že Trumpovu rozhodnutí nemá v úmyslu oponovat. „Ačkoliv jsme tímto závěrem zklamáni, Broadcom tomuto rozhodnutí vyhoví,“ napsala společnost ve svém vyjádření. „Představenstvo a management Broadcomu upřímně oceňují výraznou podporu ze strany akcionářů Qualcommu a Broadcomu v průběhu tohoto procesu.“

ICTS24

V současné době to tak vypadá, že jedna z největších globálních akvizic na poli výroby čipů nakonec neproběhne.

Zdroj: Techspot.com