Hlavní navigace

BSA opět agresivně chrlí obsílky. Tentokrát i do státní správy

27. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Asseco Solutions
V těchto dnech podle tiskového prohlášení organizace BSA obdrží několik tisíc tuzemských zdravotnických zařízení a orgánů veřejné správy či místní samosprávy poštovní obsílku s upozorněním na možné užívání nelegálního softwaru.

Protipirátská organizace BSA, která se odnedávna "pyšní" přídomkem The Software Alliance se na tyto organizace obrací s výzvou, aby provedly kontrolu legálnosti užívaného softwaru. Opět tak padá základní předpoklad právního státu - presumpce neviny - a místo ní je zaveden vykonstruovaný institut presumpce viny.

Viz "Dokud pravomocným odsuzujícím rozsudkem soudu není vina vyslovena, nelze na toho, proti němuž se vede trestní řízení, hledět, jako by byl vinen." § 2 odst. 2) zákona č. 141/1961 Sb., trestního řádu.

CS24

Rázem se tak vracíme na právní úroveň středověku a můžeme vesele nutit kacíře k násilnému přiznání či pálit čarodějnice (pozn. red.).

„V dopise je žádáme o prověření legálnosti softwaru. Pokud tyto organizace nedělají pravidelné interní audity softwarových licencí, je pravděpodobné, že část softwaru bude pirátská,“ vysvětluje Jan Hlaváč, mluvčí protipirátské aliance BSA, která sdružuje klíčové výrobce softwaru.

Pokud vedení organizací na výzvu nebude reagovat, BSA zahájí proceduru směřující k nápravě. „Vedení se pak může těžko vymlouvat na to, že o softwarovém pirátství nevěděli, že k němu docházelo bez jejich vědomí či přičinění,“ dodává Hlaváč. Pokud na vaši mysl v tuto chvíli přichází definice pojmu "vydírání", uvažujete podobně my. Viz: "Vydírání je trestný čin, jehož se dopustí ten, kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy nutí, aby něco konal, opominul nebo trpěl." § 235 trestního zákona

„Obvyklá kompenzace poškozeným softwarovým firmám se pohybuje mezi 500 a 700 tisíci korun,“ uzavírá agresivní rétoriku Jan Hlaváč, tiskový mluvčí organizace BSA.

Byl pro vás článek přínosný?