Hlavní navigace

Nová technologie prý zdvojnásobí kapacitu baterií

23. 8. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: (c) Rawpixel.com - Fotolia.com
Startupová firma s názvem SolidEnergy tvrdí, že se jí podařilo vyvinout bezpečnou dobíjecí li-metalovou baterii, která by potenciálně mohle spustit revoluci v ukládání energie u spotřební elektroniky.

Průlom v materiálové vědě znamená, že firma bývalého postdoktorandského studenta MIT (Massachusettského technologického institutu) Qichaa Hu může vyrábět baterie s dvojnásobnou energetickou hustotou oproti li-ion bateriám současné generace. To znamená, že takové baterie mohou být dvakrát tak výkonnější oproti li-ion bateriím ekvivalentní velikosti, nebo „zabalit“ stejné množství energie do krabičky poloviční velikosti.

Li-metalové baterie byly vzhledem ke své vysoké energetické hustotě předmětem zvláštního zájmu badatelů již delší dobu. Doposud však byly snahy o jejich dobíjecí verzi neúspěšné – materiál anody má totiž tendenci se v čase rozpadat, a takové baterie jsou pak rychle nepoužitelné.

Huův návrh ovšem nejenže řeší problém opětovného nabíjení, ale navíc se vypořádává s objemnou pevnou anodou – nahrazuje ji sofistikovaným hybridem, který využívá li-metalovou fólii i nehořlavý kapalný elektrolyt.

Lepší baterie pro smartphony však nejsou jedinou věcí v hledáčku SolidEnergy. V nejnovějším kole financování, které proběhlo v lednu, totiž firma přidala dalších 12 milionů ke své dosavadní hodnotě 8,5 milionu USD. Hlavním investorem v tomto kole byl fond General Motors Ventures. Ano, primárním cílem SolidEnergy je vyrábět baterie pro elektrická vozidla.

soutez_casestudy

Cestovní mapa společnosti naznačuje, že by baterie od SolidEnergy mohly začít být využívány ve smartphonech již příští rok, v automobilovém odvětví pak někdy v roce 2018.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?