Hlavní navigace

Neuvěřitelné skutkem: Windows zadarmo!

3. 4. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © fotoespacio, bagiuiani - Fotolia.com
Microsoft pokračuje v agresivní kampani a snaží se získat lepší postavení vůči iOS a Androidu.

Fanatičtí zástánci open-source asi budou psát název jimi nemilovaného operačního systému jako Micro$oft Window$ i nadále, i když Microsoft učinil neočekávaný krok: bude dávat výrobcům svůj operační systém zadarmo. Týká se to ovšem jen chytrých telefonů a tabletů s úhlopříčkou do 9". K razantnímu marketingovému kroku Microsoft přiměla snaha získat lepší tržní zastoupení v mobilních zařízeních, kde je Microsoft Popelkou. Cenová politika v desktopech, kde Microsoft silný v kramflecích, se nic nemění.

Tato inicativa redomondského giganta byla oznámena na vývojářšké konferenci Build 2014. Podobné opatření se sice čekalo, byť ne dlouho. Úvahy o tom, že by Microsoft mohl poskytovat Windows pro některá mobilní zařízení zadarmo, se objevily poté, co na 30% klesla cena OEM licence na Windows 8.x pro lacinější tablety.

Změny ve strategii Microsoftu se projevují i v jiých oblastech, připomeňme si jen, že firma vydavala Office pro iPady dříve, než byla dokončena dotyková verze Office pro vlastní operační systém, tedy pro Windows. Microsoft také hodlá umožnit hadrwarovým výrobcům, aby ke svým zařzením dávali jako bonus roční předplatné služby Office 365 zdarma.

Bez ohledu na to, že Microsoft rezignoval na licenční poplatky u Windows pro menší mobilní zařízení, jeho CEO Satya Nadella potvrdil, že Windows stále zůstávají klíčovým produktem Microsoftu. A bude se nadále věnovat jeho rozvoji tak, aby především byl atraktivní platformou pro vývoj aplikací.

To, že budou Windows pro menší mobilní zařízení zdarma, zatím nijak zásadně neovlivní hospodaření Microsoftu. Prodeje mobilních zařízení s Windows jsou aktuálně tak malé, že rezignací na prodej licencí Microsoft neutrpí podstatnou újmu. Je otázka, co se stane, až (jestli) se Microsoftu tah podaří a získá větší podíl na trhu.

Analytici zatím hodnotí krok kladně. Michal Silver, analytik Gartneru, věří, že nulová cena licence povede ke snížení koncové ceny zařízení a tím i vyšším prodejům. Analytik agentury IDC Al Gillen soudí, že strategie Windows zdrama má především chránit a rozvíjet ekosystém Windows a že se jedná o absolutně správný krok. Je totiž logické předpokládat, že používání Windows a aplikací pro ně na mobilních platformách může posílit i postavení Windows a windowsovských aplikací i na desktopech. Uživatelé totiž budou chtít používat stejné aplikace napříč různými platformami.

Zdroj: IDG News Service

CS24

Čtěte také:
→ Windows 8.1 + Bing: bundle, který zlevní licenci na operační systém?
Únik informací, které se týkají verze „Windows 8.1 with Bing“, ukazují, že systém se příliš lišit nebude. Možná ale překvapí cenová politika.
→ Microsoft snížil cenu licence Windows 8.1 pro levná mobilní zařízení
Cena lincencí pro výrobce low-end mobilní zařízení poklesla na 30% původní ceny. Podaří se zopakovat úspěch s Windows 7 Starter na netboocích? Není už pozdě?

G+

Byl pro vás článek přínosný?