Hlavní navigace

Mirko Kalous z Nessu: počet uživatelů moderních technologií prudce roste

30. 11. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: © pixel_dreams - Fotolia.com
Rozhovor s Mirko Kalousem, genereálním ředitelem společnosti Ness Technologies Česká republika.

CIO Business World: Do jaké míry se na vašem byznysu podepisují úspory v oblasti veřejných financí?

Mirko Kalous: Naše aktivity máme rovnoměrně rozložené do pěti vertikál (finanční sektor, telekomunikace, energetika, výroba a státní správa), což nám umožňuje reagovat na změny v jednotlivých vertikálách. Trend zmenšené poptávky po IT službách ve státní správě pozorujeme již od loňského roku.

Podle analytiků lze v roce 2012 v ČR očekávat opětovné oživení na trhu IT a průměrný růst o 6,8 %.

Odhad 6,8% reprezentuje celkový IT trh. Z pohledu IT služeb, která jsou pro nás relevantní, je to 3,8%. Nevím však, jak je v těchto odhadech zohledněn -reálný pokles růstu HDP v roce 2012.

Jaké výsledky očekáváte vy a jaké faktory se na nich budou podílet?

V souladu s procentem v předchozí odpovědi očekáváme spíše stagnaci trhu ICT služeb. Pozorujeme zvýšenou snahu firem přerozdělit si podíl na trhu. A určitě přituhuje konkurenční boj.

Jaké zajímavé inovace jste ve svém podnikání začali používat v průběhu roku 2011?

Mirko Kalous NessJako firma výhradně orientovaná na služby jsou inovace v našem pojetí zaměřené na nová řešení na bázi partnerských produktů. V loňském roce jsme se zaměřili na aplikaci nových technologií třetí generace, jako jsou smart, cloud, mobility.

Kompetenční centrum mobility se specializuje na mobilní bezpečnost, správu podnikových mobilních zařízení, vývoj a správu podnikových mobilních aplikací a na poskytování odborných konzultací. V letošním roce pozorujeme zvýšenou poptávku zejména v oblasti bezpečnosti. Souvisí to s faktem, že mobilní telefony či tablety – firemní i osobní – obsahují firemní data. Tato zařízení jsou mnohem více ohrožena počítačovými viry než třeba PC. Je zde také vyšší riziko ztráty nebo krádeže. My se zaměřujeme na řešení, které umožní podstatné zvýšení bezpečnosti firemních dat v mobilních zařízeních.

Spolu s tím nabízíme jednotnou správu mobilních platforem s různými operačními systémy. V rámci smart kompetenčního centra navazujeme na naše rozsáhlé projekty v energetice a připravujeme společně s našimi partnery koncept Grid4Life, což je fúze lokálního řídicího systému a našeho konceptu pro sběr a zpracování dat z napěťové úrovně nízkého napětí. Další oblastí je smart metering vycházející ze spolupráce se společností Powel AS z Norska. Cílem je začlenit do našeho řešení komunikaci BPL (Broadband Power Line), která dává velký potenciál pro nová smart řešení. Třetí kompetenční centrum vzniklo na téma cloudových služeb. Naším cílem je pomoci CIO firem, kteří jsou dnes denně doslova zaplavováni nabídkami různých typů „cloudových služeb“, orientovat se v této nabídce a společně navrhnout postup, jak připravit své oddělení i celou firmu na využívání služeb v cloudu.

V jaké oblasti svého podnikání vidíte v roce 2012 největší potenciál?

Historicky se nám potvrdil jeden významný trend. A sice schopnost sdílet best practices napříč segmenty. To v praxi znamená přenést některá osvědčená řešení z jednoho sektoru do jiného, a tak nabídnout našim zákazníkům inovativní, ale prověřená řešení. Například jsme tímto způsobem přenesli naši znalost business intelligence z finančního sektoru do vybraných projektů ve státní správě. A protože objem informací a nutnost je efektivně využívat jsou dlouhodobým trendem platným pro všechny obory podnikání, pokračujeme v přípravě BI řešení i letos pro energetiku a zdravotnictví. Podobně je to i v oblasti elektronického oběhu, správy a archivace dokumentů nebo campaign managementu.

Co bude podle vás klíčovou technologií či trendem na tuzemském IT trhu v roce 2012?

Pro letošní rok neočekáváme velkou revoluci/inovaci u našich zákazníků. Z našeho pohledu to bude business intelligence nebo možná obecněji řečeno práce s informacemi. Je potřeba ale počítat s tím, že se do poptávky ze strany zákazníků začnou postupně více promítat nastupující trendy.

Prvním trendem je změna u byznysu. Je dána zejména tím, jak roste počet uživatelů technologií a množství aplikací. V 70. letech byly stovky aplikací dostupné tisícovkám uživatelů. S rozvojem internetu využívaly miliony uživatelů desítky tisíc aplikací. V současné době existuje s nástupem sociálních sítí, cloudu a mobilních zařízení miliarda uživatelů a miliony aplikací. To mění byznys modely většiny oborů. Jednoduše řečeno zákazník je vždy a všude.

CS24

Druhým trendem je tlak na jednoduchost a dostupnost služby. A tím třetím je tzv. pozitivní destrukce. Vychází z předpokladu, že většina IT organizací dnes 70 % svého času, peněz a zdrojů, věnuje udržení existujícího stavu, tak aby zachovala úroveň spolehlivosti. S novými požadavky a technologiemi třetí generace je potřeba zejména radikálně zjednodušit architekturu a klíčové systémy.

Článek vyšel ve speciálu CIO TOP100 ICT společností v ČR. Jeho plnou verzi v PDF si můžete stáhnout zde.

Byl pro vás článek přínosný?