Hlavní navigace

Microsoft vyvíjí konkurenta služby IFTTT s názvem Flow

5. 5. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Torbz - Fotolia.com
Novinka umožní logické propojení služeb Microsoftu s aplikacemi třetích stran. Cílem je zautomatizovat a zjednodušit činnosti, které odvádí pozornost od práce.

Aplikace jako IFTTT (If This Then That) logickým způsobem propojují různé služby – na základě určité události v jedné službě vyvolají předem definovanou událost v jiné, např. zaslání upozornění SMS, vytvoření úkolu v kalendáři či poznámky v aplikaci jako Everrnote nebo Trello, možností je skutečně nepřeberně.

Společnost Microsoft nyní přichází s vlastní verzí takové služby, kterou nazývá Flow a která má propojit její vlastní software a partnerské aplikace.

Flow není aplikace, ale způsob, jak aplikace propojit a přimět je vykonávat určité úkony. Do začátku Microsoft pro uživatele připravil sadu „šablon“ pro běžné situace: např. uložení příspěvků z Twitteru podle určitého klíče do souboru CSV v úložišti OneDrive nebo zaslání SMS zprávy na vlastní číslo, když přijde e-mail od přímého nadřízeného.

„Dostávám stovky e-mailů denně a možnosti upozornění jsou buď vše, nebo nic,“ říká James Phillips, viceprezident společnosti Microsoft. „Chci, aby mi chodilo upozornění pouze na e-maily od určitých lidí, např. klíčových zákazníků.“

Konfigurace šablony Flow tedy znamená úpravu různých parametrů spíše než zadávání pravidel pomocí archaických příkazů a logických operátorů. Cílem automatizace je především odstranit překážky produktivity – neustálé vyrušování od práce záležitostmi, které nejsou v danou chvíli podstatné.

V tuto chvíli Microsoft umožňuje práci pouze s vybraným seznamem aplikací, navíc pouze s jejich vybranými funkcemi — jedná se zatím pouze o ukázku. Mezi podporované služby patří Box, Dropbox, Dynamics CRM, Facebook, Github, MailChimp, OneDrive, Salesforce, SharePoint, Twitter, Wunderlist, a Yammer, obecná webová propojení prostřednictvím HTTP a Swagger API.

CS24

Pro úspěch Flow v dlouhodobém horizontu bude klíčové, jak budou přibývat další aplikace a funkce. Ve video ukázce můžeme vidět, že Flow dokáže vyhledávat konkrétní výrazy či fráze v příspěvcích na Twitteru, zapnout jejich sledování a odpovídat na ně. V tuto chvíli se však zdá, že jediná možnost interakce s Twitterem je hledání nových tweetů.

V každém případě je pozitivní, že jako uživatelé dostaneme další nástroj, který nám pomůže efektivněji zvládat hory práce.

Byl pro vás článek přínosný?