Hlavní navigace

Microsoft v reklamě srovnal Office 2019 a 365. Hádejte, kdo vyhrál? (3)

19. 2. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Computerworld
Microsoft tento týden podnikl zvláštní krok, v jehož rámci pomluvil svůj vlastní software, když balík Office 2019 v porovnání s Office 365 označil za druhořadý.

Předchozí díl

Spatarův příspěvek na blogu nesl nadpis „Office 365 drtí Office 2019.“ Microsoft svoje produkty propaguje neustále – dělají to všechny společnosti – a v minulosti už dokonce hanil i svoje zastaralé OS. Na počátku roku 2017 například Windows 7 označil za „dlouho zastaralé,“ i když v té době ještě systém čekaly tři roky podpory, a tlačil zákazníky k přechodu na Windows 10. Předtím společnost pomluvila Windows XP (v době, kdy jim měla končit podpora) a také Windows 7 v porovnání s Windows 8.

Ale hanit zcela nový software, to je dost neobvyklé.

„Office 365 vám mohou ušetřit čas a zjednodušit práci,“ tvrdí Spataro. „Myslím, že výsledky mluví samy za sebe.“

Důvod, proč Microsoft zvolil tenhle přístup, je nasnadě: aby své zákazníky přiměl přejít od věčných licencí k předplatnému. Tohle úsilí trvá již delší dobu. Některé ze změn, které Microsoft podnikl k tomu, aby shodil věčné licencování a vykreslil předplatné jako lákavější, byly bezprecedentní, například zkrácení podpory Office 2019 a její omezení na Windows 10, ačkoliv ostatní verze operačního systému ještě nějakou dobu fungují i s oficiální podporou.

Velkou roli v tom, proč jednorázově koupený balík nepůsobí tak lákavě, hraje i složení věčných Office. Nejenže je Office 2019 podmnožinou aktuálních Office 365 ProPlus, ale zároveň je podstatně zaostalý. PowerPoint Designer, nástroj, kterým jedno z dvojčat poráží druhé v souboji spočívajícím v tvorbě prezentací, byl do ProPlus přidán v roce 2015. Další z nástrojů, Resume Assistant, debutoval v únoru 2018, více než půl roku před oficiálním uvedením Office 2019.

soutez_casestudy

Balík Office 2019 je tedy ve srovnání s Office 365 ProPlus zastaralý, tvrdí Microsoft. A takhle to Microsoft dělá. Jak řeklo jedno z dvojčat: „To není fér.“ Ne, není. Ale je to v zájmu Microsoftu.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?