Hlavní navigace

Microsoft v bitvě prohlížečů pozvedá bílou vlajku (1)

18. 12. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Vrátíme-li se k událostem uplynulých týdnů, pak nám jako jedna z nejzajímavějších technologických zpráv připadá přechod prohlížeče Microsoft Edge na Chromium. Podívejme se tedy na tuto událost ještě z dalšího úhlu.

Díky tomu, že si Edge vezme kód z projektu Chromium, bude prohlížeč schopen běhu také na Windows 7, Windows 8.1 a také macOS.

„Máme v úmyslu převzít open source projekt Chromium pro vývoj [prohlížeče] Microsoft Edge na desktopu, abychom našim zákazníkům zajistili lepší kompatibilitu na webu a webovým vývojářům méně fragmentace webu,“ napsal v příspěvku na blogu společnosti Joe Belfiore z divize Windows.

Belfioreho oznámení bylo překvapivým přiznáním porážky Microsoftu, který v počátku tohoto století trh prohlížečů zcela ovládl poté, co jeho Internet Explorer (IE) na hlavu porazil Netscape Navigator a získal tržní podíl přesahující 90 procent.

Ačkoliv Edge přežije, už to nebude prohlížeč vyráběný Microsoftem. Bude existovat jako uživatelské rozhraní, jakýsi vnější obal jádrových technologii téměř výhradně vyvinutých inženýry Googlu. Stejně tak, jak už od roku 2013 funguje Opera, která se tehdy vzdala svého vlastního interního enginu ve prospěch Blinku od Chromia.

Microsoft svoje rozhodnutí vysvětluje jako náklonnost k open source softwaru, který by podle Belfiora vedl k aplikaci kompatibilní „s ostatními prohlížeči postavenými na Chromiu.“ Díky tomu by byl „webový zážitek“ lepší pro uživatele, vývojáře i korporátní IT.

Není překvapivé, že se Belfiore vůbec nezmínil o chabém tržním podílu Edge a propadům IE, které tento prohlížeč takřka zahubily. Ale převzetí vykreslovacího enginu Chromu je přiznáním porážky a zoufalým krokem.

soutez_casestudy

Přitom si Microsoft na svoje problémy z velké části zadělal sám.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?