Hlavní navigace

Microsoft teď má větší hodnotu než Google

31. 5. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Pokud jde o nejdražší společnosti světa, vedou žebříček firmy Amazon a Apple, ale na krk jim začíná dýchat Microsoft, v jehož čele už čtyři roky stojí Satya Nadella. Za jeho vedení se hodnota akcií společnosti více než zdvojnásobila.

Podle zprávy CNBC teď Microsoft oficiálně překonal jinou americkou společnost – Google – a stal se tak třetí nejhodnotnější firmou světa s tržní valuací 749 miliardy dolarů. Společnost Alphabet, což je mateřský podnik Googlu, se teď aktuálně drží na 739 miliardách.

Aby bylo jasno – v tomto případě se téměř jistě nejedná o trvalou změnu. Obě společnosti si tržní pozice střídají už celá léta, takže není důvod nevěřit, že se Googlu opět podaří dostat se před Microsoft. Nicméně je to jasné znamení, že Microsoft dělá něco dobře.

Zvýšené tempo růstu Microsoftu pod vedením Satyi Nadelly lze pravděpodobně přičíst důrazu na cloud s Microsoft Azure, zaměření na platformu Windows Mixed Reality (čili smíšenou nebo chcete-li rozšířenou realitu), a zájmu o umělou inteligenci. Jinými slovy: Microsoft, méně zaměřený na Windows, je Microsoftem diverzifikovanějším a hodnotnějším.

CS24

Valuace Googlu a Microsoftu však stále zaostávají za dvojicí korporátních gigantů, Applem a Amazonem. Obzvláště dobře se daří prvnímu zmíněnému s tržní valuací 923 miliard dolarů a velice ziskovým provozem, zatímco hodnota toho druhého se se 782 miliardami blíží spíše hodnotě Googlu a Microsoftu. Jak jsme se dozvěděli nedávno, Amazon stále investuje do dlouhodobé strategie a většinu svého potenciálního zisku tak investuje zpět do růstu společnosti, což znamená, že Apple v průběhu uplynulého čtvrtletí vydělal více peněz, než Amazon vydělal za celou svou existenci.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?