Hlavní navigace

MDM zaostává za mobilním boomem

7. 4. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: © violetkaipa - Fotolia.com
Elementární správu mobilních zařízení organizace uskutečňují s pomocí synchronizačních protokolů, díky nimž lze implementovat alespoň nejjednodušší pravidla. Ve chvíli, kdy tento způsob přestane vyhovovat nebo dostačovat, přijde čas pro instalaci komplexnějšího a funkčně bohatšího řešení mobile device management.

Mobilní zařízení v podnicích procházejí z hlediska svého využití dlouhodobou evolucí. Dnešní standard jejich provozu má podle analytiků společnosti Gartner podobu prohlížení internetu, textové komunikace, správy kontaktů i událostí (PIM) a synchronizace souborů. Postupně přibývají funkcionality z oblasti multimediální komunikace a nativních podnikových aplikací. Organizace musí v rámci mobilního provozu čelit řadě požadavků. Patří mezi ně zabezpečení, unifikovaná autentizace, výkonové parametry sítí nebo tvorba nativních aplikací, jež přímo komunikují s interními systémy podniku.

Z hlediska operačních systémů dominuje současnému podnikovému nasazení platforma iOS společnosti Apple. Velmi rychlý vývoj ovšem nastává na konkurenčním ekosystému Android. Zařízení s tímto operačním systémem v podnicích přibývá největší množství. O platformu Windows Phone organizace podle analytiků zatím příliš nestojí, což se příliš nemá změnit ani v budoucnosti. V praxi ještě stále dožívají kdysi velmi populární přístroje a infrastrukturní řešení společnosti BlackBerry. Gartner však očekává další pokles zájmu o mobilní telefony této značky. V případě komunikačních serverů kanadské firmy ale velký pesimismus nepanuje. BlackBerry totiž svá podniková řešení přizpůsobil a otevřel i jiným platformám, což zvyšuje jejich hodnotu.

Pro správu mobilních zařízení v organizacích se využívají řešení MDM (Mobile Device Management). Ta mohou být v tuzemských končinách opředena mnoha tajemstvími, protože lokálně příliš rozšířena nejsou. Variabilita řešení MDM je vysoká, ale v zásadě lze říci, že se věnují čtyřem oblastem. Jde o správu softwaru, síťových služeb, hardwaru a bezpečnosti. Nad těmito kategoriemi u komplexních produktů běžně fungují centrální administrace, jednotné rozhraní, řízení profilů/uživatelů a monitoring.

V oblasti softwaru mobilních zařízení řešení MDM spravuje konfigurace, aktualizace, zálohování, monitorování aplikací nebo synchronizaci. V síťových službách jde primárně o sledování výkonových parametrů a využití, přidělování pásem, reporting využití a správu souvisejících kontraktů s operátory. Hardwarová kategorie se zaobírá životním cyklem přístrojů včetně nákupu, aktivací a deaktivací, sledováním výkonu, životností akumulátoru nebo využitím paměti. Pravděpodobně nejdůležitější složkou MDM je bezpečnost. Příslušné nástroje řeší vzdálené zamykání přístrojů, bezpečnostní konfigurace, šifrování, autentizaci, VPN nebo správu pravidel a politik.

Trh a trendy

Na trhu řešení MDM působí mnoho hráčů, ale ne všichni poskytují skutečně komplexní soubor nástrojů. Často jde o poměrně jednostranně zaměřené produkty, které se věnují jedné oblasti, případně jednomu typu nasazení. Za lídry segmentu označuje společnost Gartner firmy AirWatch, MobileIron, Citrix, SAP, Good Technology a Fiberlink. V oboru se angažuje i většina producentů bezpečnostních řešení, například Sophos, Trend Micro nebo Kaspersky Lab.

V minulém roce organizace globálně vydaly za řešení MDM 784 milionů dolarů. V průběhu dvou let se podle prognózy společnosti Gartner obrat zdvojnásobí na částku 1,6 miliardy dolarů. 17 procent licencí MDM vloni mělo cloudovou formu, meziročně posílila o 12 procentních bodů. Ačkoli se mobilita stala trendem podnikového IT již před několika lety, penetrace řešení MDM zůstává poměrně nízká. Nejvyšší úrovně dosahuje ve Spojených státech, konkrétně 30 procent.

Aktuální trendy trhu MDM posouvají funkcionalitu od očekávané hromadné správy k managementu aplikací a obsahu. Zájem je rovněž o řešení, která v rámbilních platforem, případně vysokou různorodost na straně přístrojů, operačních systémů i programového vybavení. Komplexnost řešené problematiky zvyšuje i trend BYOD (Bring Your Own Device). V jeho případě má hlavní požadavek organizací podobu oddělení privátního a podnikového prostoru a provozu uživatele. Velký potenciál mají podle analytiků cloudové služby zaměřené na MDM.

Bezpečnost s pomocí MDM

Z hlediska bezpečnosti se organizace mohou pohybovat mezi dvěma extrémy, a to bez ohledu na koncept BYOD. První má podobu naprosté volnosti uživatelů při správě a využití mobilních zařízení. Druhý extrém nepovolí uživatelům takřka žádnou samostatnou činnost nad rámec pravidel a centrální správy. Mezi oběma přístupy existuje poměrně široké spektrum možností, jež nabízejí minimálně kompromis.

Vstupní bránu většiny mobilních hrozeb představuje internetový prohlížeč, ale i ten může mít vysoce zabezpečenou podobu. Relativně jednoduchý způsob, jak uživatelům neubrat na volnosti, a přitom chránit podnikové systémy, představuje implementace virtuálních desktopů. Jde ovšem o poměrně nákladnou záležitost, která navíc nefunguje v režimu off-line.

Dalším krokem tedy může být instalace řešení MDM. S jeho pomocí organizace minimálně nastaví pravidla a politiky používání a zkontrolují stav a nastavení mobilního zařízení. K dispozici jsou na trhu i řešení v podobě tzv. aplikačních kontejnerů, jež mohou být součástí MDM. Jak jejich název napovídá, v kontejnerech má uživatel všechny aplikace, které mu k práci dodá organizace, v jejíž režii se odehrává i veškerá správa těchto programů. Existují kontejnery aplikačně neutrální a specifické. Druhé uvedené nabízejí vyšší zabezpečení, neboť programy musí být zkompilovány s pomocí podnikových rozhraní API. Poslední možnost zabezpečení předs pomocí mobilních hypervizorů. Jde ovšem o rozvíjející se technologii, která zatím nepodporuje všechny platformy a naráží na některé technické hranice mobilních přístrojů.

soutez_casestudy

Její nespornou výhodu představuje stejně jako v případě virtualizace desktopů naprosté oddělení soukromých a podnikových dat. Mobilní virtualizace staví na již existujících technologiích a tvoří ji v podstatě tři typy. První vychází z již zmíněných řešení pro virtualizaci desktopů, která jsou pouze upravena pro mobilní přístroje. Druhé dva staví na rovněž již zmíněných aplikačních kontejnerech, pro něž existují kódy v podobě hypervizorů. Jen na okraj dodejme, že podle informací analytické společnosti Gartner využívá aplikační kontejnery zhruba 20 procent organizací provozujících řešení MDM.

Čtěte také:
→ Trendy 2014 a tablety: větší podíl Windows, mobilního připojení a phabletů
Podle průzkumů IDC bude právě rok 2014 přelomový a mobilní zařízení s Windows začnou získávat na úkor Androidu a především iOS.
→ Když mobil a tablet střídá počítač
Jaké změny čekají firmy se stále rostoucím počtem mobilních zařízení? Za dva roky bude 70 procent uživatelů internetu používat více než pět různých zařízení on-line.

Byl pro vás článek přínosný?