Hlavní navigace

Martin Korejs, J.K.R.: Vliv dotací na ERP byl a je dost zásadní

12. 3. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Na téma ERP systémů jsme si povídali s Martinem Korejsem, ředitelem Divize Praha společnosti J.K.R.

CIO Business World: Výše firemních investic (včetně oblasti podnikových informačních systémů) je úzce spjata s vývojem ekonomiky v České republice, potažmo celé EU. Jaká je Vaše predikce hospodářského vývoje ve střednědobém horizontu, tedy v následujících cca pěti letech?

Martin Korejs: Náš pohled vychází z praxe. Ta ukazuje několik zásadních věcí. Silné a stabilní firmy chtějí tuto dobu využít k tomu, aby se připravily na časy, kdy bude lépe… Pro nás to znamená nasazovat systémy tak, aby dokázaly procesy ve firmách zefektivnit, snížit náklady, nabídnout další obchodní příležitosti.

Naše očekávání jsou v tomto ohledu optimistická. Cílem je zprovoznit informační systém, který není pro uživatele „nutné zlo“, ale prostředek pro zlepšení procesů ve firmě.

Do jaké míry je český trh ERP ovlivněn dotacemi EU? Došlo v minulých letech skutečně k masivnímu „předinvestování“ kvůli možnosti čerpání evropských peněz?

Vliv dotací byl a ještě stále je dost zásadní. Firmy využily tyto možnosti a investovaly do nových technologií a systémů. Nemohu hodnotit, zda někde došlo k přeinvestování či „předinvestování“. V našem případě se vždy jednalo o vhodně vynaložené finance.

Jak by podle Vašeho názoru měla probíhat volba dodavatele ERP v ideálním případě?

Jednoznačně dle následujících faktorů:

  • Kvalita nabízeného řešení.
  • Referenční instalace u firem podobného zaměření.
  • Možnost spravovat si svůj systém / možnost uživatelských zásahů
  • Zkušený tým na straně dodavatele.

Pokud zákazníci pořádají výběrová řízení na výběr nového (nebo udržení stávajícího) dodavatele ERP, jaké jsou jejich nejčastější požadavky?

Jde především o jakousi vyrovnanost z pohledu funkčnosti a financí. Dnes není problém funkčnost systému – jde vyřešit cokoliv – je to jen otázka přínosnosti investice a její výše.

Lze odhadnout, jak velké procento zákazníků vyžaduje mobilní přístup k ERP, ať již na základě webového rozhraní nebo specifické mobilní aplikace?

Procento není nijak velké, ale bude se zvyšovat. Je to jeden z trendů i pro ERP řešení.

O co se podle vás připravují organizace, které pracují s letitým podnikovým informačním systémem a obávají se jakékoliv změny (která by mohla být ještě k horšímu)?

Připravují se o funkčnosti, které jsou vyvinuty na základě tlaku uživatelů. Tedy funkce, které řeší bolesti velkého procenta uživatelů. Dnes víme, že i systém může do určité míry zkostnatět, protože se implementuje dle aktuálních požadavků dané společnosti. Ovšem každá organizace se vyvíjí, mění se její procesy a systém zůstává pozadu….

soutez_casestudy

Je možné popsat pozitivní ekonomické aspekty přechodu ze zastaralého podnikového informačního systému na moderní ERP software?

Podnikové informační systémy v každé době musejí reagovat na aktuální potřeby klientů. Pokud před 5 lety nebyl tlak na finance a úspory, dnes je to tématem číslo 1. ERP řešení na to reagují svými funkcemi a novými nástroji.

Byl pro vás článek přínosný?