Hlavní navigace

Mapa ČTÚ o (ne)pokrytí ČR vysokorychlostním internetem: nejlépe je na tom Vodafone

10. 12. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: lte.ctu.cz
ČTÚ zveřejnil mapu pokrytí Česka mobilním datovým signálem, a to na základě vypočtených dat, zkonstruovaných ze znalosti terénu a pozice a výkonu instalovaných základnových stanic. Dal tak teoretický podklad pro naše zklamání.

Údaje zveřejněné na http://lte.ctu.cz/pokryti/ ukazují data pokrytí ČR veřejnými širokopásmovými mobilními sítěmi. ČTÚ zaslouží velkou pochvalu, můžeme přepínat mezi mapou a tabukovým zobrazením, kde si můžeme přečíst údaje pro jednotlivé operátory, jednotlivé technolobie a frekvence až na úroveň okresu. Na mapě si pak můžeme vyhledat a prověřit konkrétní lokalitu, a to v detailu na úrovni asi desítek metrů. Můžete se tak přesvědčit, jestli na chalupě, na houbách nebo na horách vám skutečně k něčemu bude telefon s LTE, nebo zda vystačíte s 3G nebo jestli můžete ve své oblíbené rekreační lokalitě na mobilní brouzdání zapomenout. Můj osobní test dopadl bohužel ve shodě se zkušeností z léta, a to, že C je správně.

Nové mapě od ČTÚ se vytýká řada nedostatků, například to, že nereflektuje nové vysílače, které jsou sice v provozu a zákazníci je mohou využívat, nicméně z hlediska technického jsou zatím vedeny jako ve zkušebním provozu. To, co je ale podstatné, je to, že zavádí jednotnou metodiku pro všechny operátory. To umožňuje lepší srovnání a někteří operátoři mají co vysvětlovat, když jejich vlastní mapy ukazují podstatně jiný obrázek.

Podle celostátních souhrnů (3G+4G) je na tom překvapivě nejlépe Vodafone s pokrytím 75,8% území a 91,7% obyvatel. Překvapivě proto, že na současný stav útočil s nejhorším pokrytím s technologií 3G. Za ním jsou T-Mobile (43,9% území, 81,5% obyvatel) a O2 (42,1% území, 80,5% obyvatel).

Připojení k síti - i to mobilní - je stále důležitější a pokrytí území mobilním internetem se stává veřejným zájmem podobně, jako je ve veřejném zájmu fungující silniční síť nebo veřejná doprava. Bohužel na vývoji pokrytí naší krásné země je vidět, že cílem operátorů není naplňovat veřejný zájem, ale že jejich zájmy jsou komerční. Kdybych si měl vybrat, jestli chci mít střídavě dnes již prakticky nepoužitelné GPRS a střídavě ultrarychlý internet s rychlostí v desítkách megabitů za sekundu, nebo zda chci mít více-méně souvislé pokrytí o rychlosti 1-2 megabity, tak si vyberu to druhé. Obchodně výhodnější je ale zřejmě ten první případ, a to především v situaci, kdy se data prodávají na objem a ne za dobu připojení.

Pro mne je zklamáním vidět na vlastní oči stav pokrytí 3G po mnoha a mnoha letech od vysoutěženého tendru na tyto technologie. A aniž by mne stav se sítěmi 3G uspokojil, operátoři prohlašují tuto technologii za mrtvou a nabízejí mi, abych si koupil nová zařízení s podporou LTE. Podle studie společnosti Ericsson se technologie sítí další generace (5G) začnou zabydlovat v roce 2020. Pokud mají analytici pravdu, znamená to, že nám již za pět let naši operátoři ve vánoční kampani řeknou, že 4G je mrtvé a že pod stromeček patří telefon, který umí 5G.

Čtěte také:
→ Vyplatí se českým operátorům investice do LTE?
Studie Accenture říká že ano, pokud nabídnou nové služby a také podporu internetu věcí.
→ Zdařilý experiment: mobilní přenos dat rychlostí 5 Gb/s
Realizace technologie 5G v komerčních mobilních sítích se očekává až (již?) v roce 2020, ale Ericsson již nyní dosáhl rychlosti 5 Gb/s při živé ukázce svého preview technologie 5G.

soutez_casestudy

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?