Hlavní navigace

Lyle Ekdahl: Stavíme cloud na partnerech

10. 4. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor:
Americká společnost JD Edwards (JDE) se svým informačním systémem OneWorld, či zkráceně World, stála společně s německým SAP a několika dalšími softwarovými firmami před třemi desítkami let u zrodu ERP.

Dnes je JD Edwards součástí Oraclu (pod jehož křídla se dostal přes PeopleSoft) a svým informačním systémem oslovuje zejména střední a větší podniky z oblasti průmyslové výroby, distribuce, potravinářství, velkoobchodu, energetiky či realit. U příležitosti pražské zastávky Oracle JD Edwards EnterpriseOne roadshow, která se zaměřila na novinky v oblasti mobilních řešení či cloudové (SaaS) podoby JDE, se nám podařilo vyzpovídat Lyla Ekdahla, viceprezidenta společnosti Oracle a generálního ředitele divize JD Edwards.

Jak vlastně vypadá typický zákazník – uživatel JD Edwards? Je něčím specifický?

Je několik věcí, v nichž se skutečně odlišujeme a které jsou asi hlavní příčinou, proč nás zákazníci volí. JD Edwards je především multiplatformní – můžeme samozřejmě běžet kompletně na databázích Oraclu, ale stejně tak na SQL serveru či IBM DB2. Tím se JDE především odlišuje po technické stránce od Oracle ERP. Pak je tu samozřejmě několik odvětví, na které se zaměřujeme se specializovanými moduly, například pro výrobu nápojů či ve stavebnictví a energetice

Máte většinu zákazníků v některém z těchto odvětví, nebo tvoří „generické“ instalace významné procento?

Ve světě i na českém trhu máme většinu instalací v odvětvových řešeních, jako je specializovaná výroba, obecné ERP tvoří zhruba čtvrtinu. Myslím, že hlavními kritérii, které většina zákazníků zdůrazňuje, jsou celková hodnota a výhodnost investice

Kdybychom tedy výhody JD Edwards měli zredukovat na tři klíčové body, které by to byly?

Prvním by pochopitelně byla právě celková hodnota, tedy TCO, druhým specifické zaměření a třetím flexibilita.

Na setkání v Praze jste zmínil a předvedl řadu novinek v oblasti mobility, co ale obavy zákazníků ohledně bezpečnosti dat v mobilních zařízeních?

Podpora mobilních zařízení už je v ostré verzi například pro iPad či iPhone, co se bezpečnosti týče, to jsou rozhodně oprávněné obavy. My využíváme velmi dobře zabezpečený middleware Oraclu a zároveň vlastní vrstvu bezpečnosti v rámci našich aplikací, takže v tomto směru jsme, myslím, poměrně daleko

A co podpora a bezpečnost na platformě Android? Vaše demo se zaměřilo prakticky výhradně na iOS zařízení.

Dema samozřejmě nejlépe vypadají na řešeních, která jsou nejvíce cool. Na severoamerickém trhu, ale i v dalších částech světa, je v současné době Apple jedničkou a významnou pozici si stále drží BlackBerry. Co se Androidu týče, je to jistě platforma s velkým potenciálem a naším cílem bude do budoucna pokrýt všechny tři hlavní mobilní platformy.

Kromě mobilních zařízení je další aktuální oblastí poskytování JD Edwards formou služby. Ve vaší prezentaci jste zmínili, že toto řešení je zaměřeno především na menší (respektive středně velké) zákazníky, kteří by si nemohli dovolit počáteční investici. Je velikost jediným faktorem?

Určitě není. Jde i o to, zda je klient vybaven a ochoten provozovat vlastní technologické zázemí. Řada firem prostě nechce mít IT v portfoliu svých kmenových specializací a raději zvolí cestu SaaS.Nakolik bude JDE poskytovaný v cloudu standardní „vanilkovou“ verzí a nakolik bude možné využít odvětvová řešení či další specifické úpravy a konfigurace? Záleží to především na partnerech?

Bude to především na partnerech. Základem je vlastní ERP s některými moduly pro výrobu a řízení projektů ve stavebnictví či distribuci, další rozšiřování nabídky bude záviset na partnerech a poptávce.

V případě cloudu a partnerů je často problémem teritorialita – tedy mohou místní partneři poskytovat služby zákazníkům v jiných zemích, a naopak mohou klienti z jiných zemí obejít místní partnery využíváním hostingu jinde. Máte nějaký chytrý plán, který tyto otázky řeší?

Máme jistá omezení – tyto služby mohou poskytovat jen partneři, kteří jsou součástí programu Oracle Accelerate. Ze strany zákazníka nechceme klást žádná omezení, nicméně obecně platí, že klienti chtějí mít své partnery pokud možno „po ruce“, nehledě na to, že zahraniční poskytovatelé například neznají specifika legislativy a dalších parametrů pro zahraniční zákazníky.

soutez_casestudy

Na čem vlastně v případě využívání JDE formou služby ušetřím? Cena licence je v podstatě rozpočítána do určitého časového období, vycházejí tedy úspory především z nižších nákladů na infrastrukturu a její údržbu?

Ano, na infrastruktuře a její správě, tedy na té části ceny, která je plně v režii partnera. Oracle nechce nabízet JDE jako službu přímo, ale pouze prostřednictvím svých partnerů. Budeme ale poskytovat interoperabilitu mezi službami, jako jsou JDE a Oracle public cloud – pokud například zákazník chce zkombinovat JD Edwards od našeho partnera s řešením pro talent management z našeho veřejného cloudu, bude tu snadná možnost propojení, cílem ale rozhodně není provozovat JD Edwards ve veřejném cloudu Oraclu.

Byl pro vás článek přínosný?