Hlavní navigace

Komplikace s dodavatelským řetězcem jsou hlavním problémem ve většině průmyslových odvětví

14. 7. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Adobe Stock
Navzdory řečem o zpomalení pandemie stále rostou obavy ohledně dodavatelského řetězce, přičemž hlavním problémem je nedostatek polovodičů, uvádí zpráva společnosti Avnet Silica.

Problémy kolem dodavatelského řetězce, často způsobené nedostatkem polovodičů, zůstávají hlavním problémem pro většinu průmyslových odvětví, přestože se mluví o zpomalení pandemie, vyplývá ze zprávy distributora elektronických součástek a polovodičů, Avnet Silica.

Zpráva, která je založena na studii, již provedli konzultanti společnosti Avnet po přezkoumání 30 111 zveřejňování tržních výsledků v různých odvětvích mezi lednem 2018 a dubnem 2022, poukazuje na to, že problémy dodavatelského řetězce zabíraly v roce 2022 více než 60 % „vysílacího času“ ve všech odvětvích, a to ve srovnání s pouhými 47 % v roce 2021 a 37 % v roce 2020.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

Mnoho problémů dodavatelského řetězce diskutovaných ve výsledovkách lze připsat nedostatku polovodičů, protože poptávka po nich stále roste a převyšuje nabídku. To je v protikladu k obecnému přesvědčení, že za takové problémy byly zodpovědné lockdowny spuštěné v důsledku pandemie.

„To (pandemie) určitě přidalo velký tlak na systém, přístavy a továrny se během lockdownů zavíraly. Pokud by však za vším skutečně mohla pandemie a lockdowny, společnosti by se již z velké části vzpamatovaly. Ale není tomu tak,“ řekl Mat Ransom, ředitel programů dodavatelského řetězce společnosti Avnet EMEA.


Zaplatili jste výkupné kvůli ransomwaru? Nejste sami
Přečtěte si také:

Zaplatili jste výkupné kvůli ransomwaru? Nejste sami

„V dnešní době se do mnoha našich produktů používá stále více elektronických součástek, od našich oděvů až po naše automobily. A rychlost, s jakou spotřebitelská poptávka roste, není tak snadno srovnatelná s růstem výroby elektronických součástek, jako jsou polovodiče a mikrokontroléry,“ řekl Ransom.

Výrobci čipů navyšují kapacitu pomalu

Důvodem, proč poptávka převyšuje nabídku, je podle Ransoma relativně nízká míra ročních kapitálových investic do výroby polovodičů, což brzdí schopnost rozšiřování kapacity. Přibližná hodnota investice je kolem 15 % poptávky během příštích čtyř let u hlavních výrobců čipů, uvádí zpráva.

„Zrychlení výroby a dodávek těchto základních komponent může být pomalý proces. V příštích pěti až šesti letech je plánováno spuštění několika nových továren na polovodiče, ale poptávka mezitím stále roste,“ řekl Ransom.

Samostatná zpráva společnosti International Data Corporation (IDC) zabývající se průzkumem trhu očekává, že omezené dodávky polovodičů budou pokračovat i v první polovině roku 2022, protože průmysl vytvoří zásoby na normální úroveň.

CS24


Lžete sami sobě? Pojďte se ujistit, že nikoliv
Přečtěte si také:

Lžete sami sobě? Pojďte se ujistit, že nikoliv

Mezi 20 průmyslových odvětví zahrnutých do zprávy Avnet Silica patří spotřební elektronika, automobilový průmysl, letectví a obrana, telekomunikace, móda, maloobchod, konglomeráty, nápoje a zemědělství.

Zpráva také uvádí, že jak stále rostl nedostatek polovodičů, problémy s dodavatelským řetězcem se letos objevily u 100 % zveřejněných výsledovek ve 12 různých sektorech, včetně automobilového průmyslu, elektronických součástek, počítačového hardwaru a spotřební techniky. Mezi další faktory, které silně sužují podniky v těchto sektorech, patří inflace a problémy kolem talentů.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?