;
Hlavní navigace

Kde udělali pánové z Microsoftu chybu?

14. 8. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © Logostylish - Fotolia.com
Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates přiznává, že kvůli pozdnímu startu na poli smartphonů přišla společnost o šanci získat vedoucí postavení na mobilním trhu.

Od roku 2007, kdy debutoval iPhone, se Microsoft zuby nehty snaží adaptovat v rychle se měnícím světě smartphonů. Celou tu dobu s Applem a posléze i s Googlem prohrává – a spoluzakladatel korporace Bill Gates si toho je vědom. „Existuje spousta oblastí, mezi něž nepochybně patří mobilní telefony, kde jsme se nedostali na špičku včas,“ prohlásil v rozhovoru na televizní stanici CBS. „Sféra smartphonů nám sice neutekla, ale způsob, jakým jsme ji řešili, nám neumožnil dostat se do vedení. To je jasná chyba.“

Gates, který před pěti lety opustil křeslo generálního ředitele korporace z Redmondu a přesunul se do pozice předsedy představenstva, je celkově nespokojen s inovacemi, které Microsoft v poslední době vypouští na trh. „Windows 8 je klíč k budoucnosti stejně jako tablet Surface. Vyhledávač Bing získává mezi internetovými uživateli stále lepší pozici stejně jako herní konzole Xbox. Ale stačí to?“ přiznal Gates své obavy. Oblast softwaru pro mobilní telefony firma nevypustila, ale cesta, kterou se Microsoft vydal – a především opožděný nástup – mu nedává šanci stát se lídrem trhu v této branži.

Mobilní okna propadla

Microsoft si nutnost změny začal uvědomovat až ve chvíli, kdy již na popularitě silně získával iPhone od Applu nebo telefony s operačním systémem Google Android. Softwarový gigant se k protiútoku vzepjal až v roce 2010, kdy vydal operační systém Windows Phone ve verzi 7, která nahradila již notně zastaralou platformu Windows Mobile. I přes pozitivní přijetí ze strany odborné kritiky se však Windows Phone 7 nestal právě velkým trhákem. Na počátku roku 2012 oznámila společnost Nielsen, zabývající se průzkumy trhu, že si platforma Windows Phone získala přízeň méně uživatelů než stárnoucí Windows Mobile.

Na téma, proč technologie Windows Phone 7 propadla, existuje mnoho různých teorií. Je však zřejmé, že uživatele od masového přijetí nové řady smartphonů odrazovaly minimální prodejní podpora ze strany mobilních operátorů, poloprázdný on-line obchod s aplikacemi třetích stran a některé vlastnosti systému Windows Phone. Podle informací společnosti comScore se v září 2012, měsíc před vypuštěním nové verze Windows Phone 8, dočkal Microsoft tržního podílu 3,6 procenta. Od té doby to s ním jde opět z kopce. Telefony od Microsoftu totiž podle nejnovějších statistik od comScore dosáhly v prosinci tržního podílu pouze 2,9 procenta.

Ne všechny zprávy týkající se WinDows Phone 8 jsou však špatné. Nokia, největší partner Microsoftu na poli smartphonů, v nedávné minulosti představila celou škálu nových zařízení určených pro tento systém – jak ze skupiny špičkových a drahých smartphonů, tak i ze segmentu nejlevnějších telefonů s operačním systémem Windows Phone. Další výrobci telefonů pak finskému producentovi sekundují a produktové portfolio přístrojů s Windows Phone 8 vhodně doplňují. Na největší telekomunikační výstavě Mobile World Congress (MWC) v Barceloně tak novinky představily společnosti Samsung, HTC, Huawei, LG či Asus. Korejská korporace LG přitom vloni v dubnu platformu Windows Phone zavrhla – když tehdy oznámila, že neplánuje uvedení dalších telefonů s WP, a to kvůli nízkým prodejům. I v této branži se názory mění.

Cíl: Dohnat BlackBerry

Globální prodeje zařízení s Windows Phone se podle nejnovější zprávy analytické společnosti Gartner v posledních třech měsících roku 2012 zvýšily v porovnání s předchozími o 124 procent. Další zpráva, tentokrát od analytiků z IDC, tvrdí, že se celosvětové dodávky zařízení s Windows Phone v posledním čtvrtletí roku 2012 zvýšily dokonce o 150 procent.

ICTS24

Z čísel pocházejících od IDC vyplývá, že platforma Windows Phone dohání BlackBerry, operační systém stejnojmenné kanadské firmy, dříve vystupující pod jménem Research In Motion (RIM). Pokud by „mobilní okna“ svého nejbližšího rivala předstihla, stala by se třetí nejpopulárnější mobilní platformou na světě. I tak ale výzkumná společnost IDC uvádí, že Windows Phone patřily koncem roku 2012 pouze 2,6 procenta celosvětového trhu. Což je až tragicky málo na rozdíl od systému Android, který drží 70,1 % trhu, a zařízení se systémem iOS, který ovládá 21 procent.

O tom, že Microsoft udělal ve své mobilní strategii v průběhu posledních pěti let celou řadu omylů, nepochybuje už téměř nikdo – chybovaly však i BlackBerry, Hewlett-Packard a také nyní již neexistující Palm. Dobrou zprávou pro Microsoft však je, že pro Windows Phone vypadá budoucnost o něco jasněji a konkrétněji. A pokud multiplatformní strategie Microsoftu pro Windows přinese své ovoce, mohou lepší dny tohoto systému ještě přijít.