Hlavní navigace

Je vhodný čas pro Windows 7?

26. 3. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ať Windows 7 přijdou na trh koncem letošního či počátkem příštího roku, nebude to pro ně zřejmě zrovna nejpříznivější období, protože dorazí na na stagnující či spíše klesající trh s počítači.

Nedávno uveřejněná zpráva analytické společnosti Garnet říká, že v roce 2009 poklesne prodej PC nejvíce v dějinách, přičemž ve stejný den zároveň klesl burzovní technologický index Dow Jones na dvanáctileté minimum.

Dosud byl za nejnižší boj ve vývoji trh s PC pokládán přelom let 2000 a 2001, kdy vlivem ekonomické recese pokles prodej počítačů o 3,2 procenta. Garnet však předpokládá, že v roce 2009 bude tento pokles proti roku 2008 dokonce 11,9 % a na rozvinutých i rozvíjejících se trzích.

Ne všechny části trhu se však propadají. Malé a levné notebooky se prodávají jako na běžícím páse a Garnet tomuto segmentu předpovídá strmý růst, prodeje by se měly letos zdvojnásobit. To však nepomáhá příliš Microsoftu, protože většina netbooků používá jako operační systém Windows XP Home - Windows Vista jsou totiž pro jejich slabší hardware příliš náročné. A tak ačkoli Microsoft má z XP příjmy, nejsou tak vysoké, jako z OEM verzí Vista pro běžné notebooky a stolní počítače.

Předpovědi Garnetu tak věští pro Windows 7 neštěstí, protože zřejmě přijdou na trh, který nepřeje nákupu nových počítačů ani novému operačnímu systému. Firmy se snaží šetřit a odsouvají nákup novým PC a mnohdy si vystačí se starším systémem Windows XP. I když toto vysvětlení není jediné - mnohé firmy jednoduše vlastní počítače, které spolu s XP výkonově pokrývají potřeby jejich aplikací, což v naprosté většině znamená textový a tabulkový procesor, emailový klient a internetový prohlížeč. Nakonec ani účetní systém či ERP klient nepotřebuje na uživatelské straně extra výkonný počítač s nejnovějším operačním systémem Windows.

Generální ředitel Microsoftu Steve Ballmer se v tomto smyslu vyjádřil, že v případě Windows si většina lidí pořízuje nový operační systém spolu s novým počítačem. Tím potvrzuje, že naděje Windows 7 je skutečně spojena s obnovenou ochotnou firem upgradovat svůj počítačový park.

Podle Garnetu tedy není dobrý rok pro vydání Windows 7. Jenže když se podíváme na spotřebitelskou i investiční atmosféru v USA, kterýžto trh je pro Microsoft stále ten hlavní, není tam dobrý čas skoro pro cokoli týkajícího se nákupu či prodeje (kromě nákupu státních dluhopisů, chtělo by se říci s jistou dávkou jízlivosti). A navíc Microsoftu se podařilo kolem Windows 7 vytvořit lepší atmosféru, než panuje kolem Windows Vista, a lidé tedy mohou být ochotnější do sedmiček investovat, zejména pokud budou jejich hardwarové nároky takové, že většina lidí nebude muset vyměňovat spolu s operačním systémem i hardware.

Někteří analytici, zejména z USA, tedy mají pesimistický pohled na šance Windows 7 rychle uspět. Lidé v Microsoftu jsou si samozřejmě rizika vědomi, a dělají co nejvíce pro to, aby přesvědčili zejména korporátní zákazníky o výhodnosti a užitečnosti nového operačního systému. Může také dojít k situaci opačné, tj. že Windows 7 skutečně budou příčinou rozjezdu na trhu se stolními počítači a notebooky.

CS24

Navíc předpovědi jsou hezká věc, ale spousta jich selhala v případě finanční krize, takže ani údaje Garnetu se nemusí vyplnit.

Co myslíte vy, přijdou Windows 7 na skomírající trh a budou jejich prodeje špatné, nebo se naopak kolem nich strhne nákupní horečka?

Byl pro vás článek přínosný?