Hlavní navigace

Je vhodný čas na investice do kryptoměn?

7. 10. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: pxhere.com
Kryptoměny zažívají – podobně jako mnohá další investiční aktiva – poměrně dlouhé období poklesu ceny. V posledních týdnech se ale zdá, že jsme se možná odrazili ode dna. Je tedy vhodný čas investovat?

Kolik aktuálně stojí bitcoin?

Bitcoin z rekordních výšin, které zaznamenal v roce 2021 (necelých 70 000 dolarů za kus, tehdy cca 1,5 milionu korun), klesl v červnu až pod 20 000 USD za BTC (necelých 500 000 Kč). Od té doby cena bitcoinu mírně roste a v průběhu srpna se jeden bitcoin obchoduje kolem 24 000 amerických dolarů.

Jaký bude nejbližší vývoj?

Dosáhli jsme v červnu minima a budeme stoupat k novým rekordům, nebo se naopak podíváme ještě níže? To je otázka, na kterou pravděpodobně nikdo nezná odpověď. Existuje totiž nespočet faktorů, které mají na cenu vliv – ekonomický vývoj, geopolitická situace, halving bitcoinu, ale i aktuální nálada na trhu

Na internetu proto dohledáte názory, které tvrdí, že bitcoin bude brzy opět překonávat rekordy, stejně jako tvrzení, že kryptoměny žádnou skutečnou hodnotu nemají a cena bude klesat k nule. Křišťálovou kouli nicméně nikdo nemá, a tak nezbývá než se ohlédnout za sebe. Z toho lze vyčíst, že bitcoin má za sebou již mnoho extrémních růstů i propadů. Po každém propadu ale následoval růst ještě vyšší. Bude se tento fakt znovu opakovat? To necháme na vašem posouzení.

Jak jsou na tom další kryptoměny?

Bitcoin postupně ztrácí své dominantní postavení. Na trhu se objevují další kryptoměny se značnou hodnotou. Příkladem za všechny je ethereum, jmenovat můžeme i projekty jako Tether, BNB či Cardano. Na trhu existují doslova tisíce tzv. altcoinů (tedy kryptoměn jiných než bitcoin). Přesto bitcoin představuje stále asi 40 % hodnoty celého kryptoměnového trhu. A ostatní kryptoměny proto do značné míry kopírují jeho vývoj.

CS24

Kolik peněz do kryptoměn investovat?

V každém případě platí, že kryptoměny jsou stále poměrně novým aktivem. Jsou extrémně rizikové a těžko předvídatelné. Stejně jako se můžete dočkat pohádkového zhodnocení, může přijít i výrazný pád. Proto byste do kryptoměn neměli investovat své celoživotní úspory, nebo si na investování do kryptoměn dokonce půjčovat. Kryptoměny by ve vašem investičním portfoliu měly zastupovat jednotky procent. Investujte do nich peníze, jejichž případná ztráta nebude mít vliv na vaši životní situaci.

Vždy pamatujte na diverzifikaci

Kam investovat vyšší částky? Rozložte peníze do různých nástrojů a snižte riziko díky diverzifikaci. Vhodnou volbou je investiční fond, zvolit můžete i nejrůznější podílové fondy, akcie, dluhopisy nebo zlato. Část prostředků by měla zůstat na spořicím účtu. Vždy ale platí, že musíte důkladně ověřovat, do čeho své prostředky vkládáte. Dávejte přednost renomovaným bankovním a investičním institucím. Naopak na nedůvěryhodné projekty, které slibují rychlé zhodnocení, vždy hleďte s notnou dávkou podezíravosti.

Byl pro vás článek přínosný?