Hlavní navigace

Jak zajistit bezpečnost firemních USB flash disků?

20. 12. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Benicce - Fotolia.com
Jak můžete zlepšit bezpečnost vašich přenášených dat a zabránit nákladným důsledkům jejich úniků?

Na základě rozsáhlých zkušeností v tomto oboru a zpětné vazby od zákazníků společnost Kingston zformulovala přehled zásad a postupů, kterými by se organizace měly řídit, chtějí-li chránit důvěrná data. V současném ekonomickém klimatu je podle autorů , aby společnosti u svých zaměstnanců prosazovaly lepší osvětu ohledně bezpečnosti dat na USB discích a zaváděly správné zásady, pokud se nechtějí zařadit mezi ty, které se již na titulní stránky novin v důsledku úniků dat dostaly.

Doporučení:

Vytvořte si plán používání šifrovaných USB disků: chránit a důsledně dodržovat

Plán používání šifrovaných USB disků je nejlepší si vytvořit dříve, než se ukáže, že jste jej již měli mít – zahrňte zabezpečené USB flash disky a zásady pro jejich používání do vaší rámcové bezpečnostní strategie.

Vyberte nejvhodnější USB flash disky pro potřeby vaší organizace

Stanovte si požadavky na spolehlivost a neporušitelnost USB disků, vyberte si disky, které splňují bezpečnostní normy, a zajistěte, aby se na ně nemohl dostat žádný škodlivý obsah.

Vzdělávejte a provádějte osvětu

Vytvořte program školení, jež budou vaše zaměstnance vzdělávat ohledně přijatelného a nepřípustného způsobu používání USB flash disků. Názorně svým lidem ukažte konkrétní příklady porušení zásad bezpečného používání USB disků a dalších negativních následků, které mohou nastat, když se používají nezabezpečené USB disky.

Zpracujte bezpečnostní zásady a trvejte na jejich dodržování

Pokud nemáte zpracované odpovídající bezpečnostní zásady, které musejí všichni dodržovat, mohou být USB disky potenciálním slabým místem vaší strategie zajištění bezpečnosti dat. Nastavit tyto zásady je sice teprve první krok, ale zato nesmírně důležitý.

Poskytněte zaměstnancům USB disky schválené podle zásad vaší organizace

Ověřené šifrování dat na hardwarovém základě zachovává možnost přenášení disků a je současně neporovnatelně bezpečnější oproti šifrování prováděnému softwarově na hostitelském počítači.

Zajistěte řízení autorizovaných USB disků a blokujte používání neschválených zařízení

Pokud tak neučiníte, bude možné na tato zařízení kopírovat citlivá data a sdílet je s lidmi mimo firmu – a vaše organizace se pravděpodobně připojí ke statistikám úniků dat v důsledku ztráty nebo odcizení USB disků.

Šifrujte důvěrná data

Pokud data před uložením na USB disk nezašifrujete, hackeři mohou obejít váš antivirový systém, firewall a další ochrany a informace jsou tak v ohrožení.

Zajistěte, aby každý počítač, k němuž se USB disky připojují, měl antivirovou ochranu

CS24

Je nutné zabezpečit, aby každý jednotlivý počítač, ke kterému se mohou USB disky připojovat, byl vybaven vždy aktualizovanou verzí antivirového softwaru.

Přehled hlavních bodů najdete shrnutý v následující infografice.

Byl pro vás článek přínosný?