Hlavní navigace

Jak zabránit instalaci květnové aktualizace Windows 10 (1903) (5)

7. 6. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Windows 10 May 2019 Update (1903) je za dveřmi, a je tak nejvyšší čas si připomenout, že jako uživatel máte možnost téhle verzi systému zabránit v instalaci a tu provést až poté, co budete připraveni. Navzdory snahám o nucené aktualizace ze strany Microsoftu v poslední době.

Předchozí díl

Oficiální zadní vrátka Microsoftu: Poslední (a nejzlomyslnější) ze všech tří událostí zahrnuje funkci zvanou Update Assistant a její spouštěcí program updateassistant.exe. Minimálně zdokumentovaný Update Assistant už existuje nějakou dobu, ovšem jeho vtíravá přirozenost vyšla najevo až ve chvíli, kdy začal (podle Microsoftu chybně) ignorovat nastavení Windows Update, která měla blokovat instalaci příští verze Windows 10.

Update Assistant prošel evolucí. Možná jste viděli KB 4023057, „aktualizaci na Windows 10 verze 1507, 1511, 1607, 1703, 1709 a 1809 pro spolehlivost aktualizací“, která byla vydávána a opětovně vydávána v desítkách případů. Tato záplata, „nápravné opatření“, měla za účel:

Opravit a restartovat součásti související s Windows Update do jejich „podporované“ konfigurace, a to formou obnovy nastavení registrů, stavu služeb, naplánovaných úloh, čistění prostoru na disku a spuštění UpdateAssistant.exe, je-li nainstalován. Hlavním účelem je připravit cestu pro získávání nejnovějších aktualizací, ať už jde o tzv. quality aktualizace nebo feature updaty na nejnovější verzi Windows 10… vyvinul se z pouhé opravy registrů po obnovování úloh a opravu databáze ovladačů, a kompatibilitu pro správu UAC… hlavní účel či funkce se nezměnily: opětovně povolit zablokované nebo deaktivované Windows Update.

CS24

Microsoft byl natolik hr do odstranění bloků vašeho Windows Update, že nastavil režim, za který by se nemusel stydět ten nejkvalitnější malware. Samozřejmě ze svého úhlu pohledu Microsoft pouze opravuje chyby, které mohly vzniknout v průběhu procesu upgradu. Porážka těch, kteří upgrade aktivně blokují, je jen tak trochu náhodným vedlejším účinkem.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?