Hlavní navigace

Jak zabránit instalaci květnové aktualizace Windows 10 (1903) (1)

3. 6. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Helder Almeida - Fotolia.com
Windows 10 May 2019 Update (1903) je za dveřmi, a je tak nejvyšší čas si připomenout, že jako uživatel máte možnost téhle verzi systému zabránit v instalaci a tu provést až poté, co budete připraveni. Navzdory snahám o nucené aktualizace ze strany Microsoftu v poslední době.

Asi si ještě pamatujete, jak zprvu dopadlo uvedení Windows 10 verze 1809 – smazané soubory, panikařící uživatelé, zrušené aktualizace, které byly posléze „odzrušené“ a poté znovu zrušené. Fakt netušíme, zda by Windows 10 verze 1903 mohla být ještě v něčem horší, ale máme všechny důvody počkat a uvidíme.

Téměř pro každého nestojí funkce ve verzi 1903 (May 2019 Update) – zapovězená Cortana, pár chudých rozšíření pro telefony, čerstvá reakce na selhavší aktualizaci – za to, aby instalovali a nastavovali zcela novou kopii Windows (pokud tedy nechcete už po padesáté instalovat Candy Crush Soda Saga).

Jste-li přesvědčeni o tom, že by Cortana měla „sedět v koutě“, pak se váš názor může samozřejmě lišit. A pod povrchem se jistě nacházejí další nesporné výhody. Pro 90 procent z nás však 1903 není v žebříčku priorit příliš vysoko. Jistě nestojí za to vstoupit při nejbližší příležitosti mezi neplacené beta testery a současně čekat na to, až Microsoft vyžehlí svoje problémy. Pro většinu uživatelů Windows 10 tak dává mnohem větší smysl počkat a aktualizovat na 1903 až ve chvíli, kdy na to budete připraveni – nikoliv tehdy, kdy se vám tuhle verzi rozhodne vnutit Microsoft. (A ať už děláte cokoliv, nikdy manuálně nekontrolujte dostupnost aktualizací.)

CS24

Microsoft se ve verzích Windows 10 1803 a 1809 chystá odhalit nový odkaz „stáhnout a nainstalovat“. Minimálně teoreticky – jestliže se vyhnete kliknutí na tlačítko „Stáhnout a nainstalovat nyní“, jakmile se „Feature Update pro Windows 10, verzi 1903“ objeví ve Windows Update, neměl by vám Microsoft nic vnucovat. Při psaní původní verze tohoto článku byl Microsoft na detaily zatím skoupý, takže minimálně prozatím je nejlepší cestou starý přístup spočívající právě v nekliknutí na „Stáhnout a nainstalovat nyní“.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?