Hlavní navigace

Jak vybrat ergonomickou židli pro zdravé a pohodlné sezení

16. 2. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: uladzislaulineu / Adobestock.com
Práce v kanceláři zpravidla zahrnuje spoustu času stráveného sezením. To zatěžuje páteř a svaly. Abyste předešli problémům, je důležité mít ergonomickou kancelářskou židli, která podporuje spodní část zad a správné držení těla.

Výběr vhodné židle

Nabídka židlí je opravdu rozmanitá. Kromě těch klasických můžete vyzkoušet balanční klekací či sedlovou, případně gymnastický balón. Nicméně nejčastější volbou je normální kancelářská židle, měla by však být ergonomická a podporovat zdravý sed.

Pohodlné područky

Jednou z často přehlížených částí kancelářské židle jsou područky. Ty by měly být nastavitelné, jen tak lze dosáhnout optimální polohy. Díky individuálnímu nastavení umožňují uvolnění ramen a paží. Při psaní či sezení byste měli mít možnost opřít si lokty. Předloktí opřená nejsou – opřít si můžete zápěstí, pokud zvolíte ergonomickou klávesnici či samostatnou opěrku.

Opěrka zad

Ideální volbou je vysoká opěrka zad, která poskytne oporu celé páteři. Měla by kopírovat přirozenou křivku páteře. Pro svůj komfort oceníte možnost přizpůsobit si záklon – tak snadno dosáhnete optimálního držení těla. Chybět by neměla ani opěrka hlavy, díky té uvolníte napětí v oblasti ramen a krku. Důležitá je také opora pro bedra.

Ergonomické židle pro zdravé sezení během celého dne mají výraznou opěrku v dolní části zad. Jde o významnou součást – bez této opory se totiž mnohdy objevují bolesti. V ideálním případě si i u této opěrky můžete individuálně nastavit velikost. Případně se nabízí polštářky, které zajistí potřebnou oporu.

Výška sedáku

U většiny židlí si výšku sedáku můžete přizpůsobit.Ideální výška je individuální, většinou se pohybuje kolem 50 centimetrů od země. Vždy si ji však nastavte dle svých potřeb. Chodidla byste měli mít položená rovně na podlaze. Stehna by měla být vodorovně, v kolenou je tedy třeba úhel zhruba 90 °. 

Šířka a hloubka

Důležitá je také šířka a hloubka sedáku. Měl by nabízet pohodlnou oporu, pokud jste větší, je důležité si tyto parametry ověřit, aby pro vás židle byla komfortní. Měli byste být schopni se pohodlně posadit a opřít si záda. Mezi sedákem a podkolenní jamkou by mělo být pár centimetrů volného místa.

CS24

Komfortní materiál

Výběr materiálu záleží pouze na vás. Pro dlouhodobé sezení jsou oblíbené polstrované židle, které jsou měkké. Ideální volbou je tkaný potah, který je prodyšný. Oblíbenou volbou je síťovina, jelikož je praktická a pohodlná. Ovšem nabízí se i další možnosti, nejlepší je proto vyzkoušet různé židle a dle zkušeností si vybrat.

Ergonomická židle by měla být nezbytností pro každého, kdo tráví hodně hodin sezením u počítače. Zajistíte tak optimální oporu zádům i celému tělu. S kvalitním modelem vám půjde snáze sedět zdravě, aniž byste se hrbili.

Byl pro vás článek přínosný?