Hlavní navigace

Jak velká data chrání životy v New Yorku (2.)

2. 11. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © storm - Fotolia.com
Aby dokázal sílu rozdělování zdrojů za pomoci dat, použil analytický ředitel oddělení strategického plánování newyorské radnice data k identifikaci budov náchylných k požárům – a zraněním a úmrtím hasičů.

Předchozí díl

 

Projekt velkých dat a ilegálních přestaveb

Projekt to byl ambiciózní. Flowers chtěl využít data k tomu, aby pomohla identifikovat budovy, které mohly být cílem tzv. ilegálních přestaveb – například budova, která byla původně koncipovaná pro 6 obyvatel, kterou developer přestaví na bydlení pro 60 lidí.

Podle stížností na lince 311 byste očekávali, že většina ilegálních přestaveb je záležitostí nižšího Manhattanu. Pokud umístíte stížnosti na mapu, „nižší Manhattan se rozprskne jako rajče,“ říká Flowers.Ve skutečnosti inspektoři ze stavebního úřadu nacházejí ilegální přestavby v jiných čtvrtích: v Brooklynu, Queens a Bronxu.

„Posíláme naše zdroje tam, kde jsou stížnosti, a ne tam, kde jsou potíže,“ říká Flowers. „A tyto potíže jsou velmi vážné. Proč jsou vážné? Na jaře a v létě 2011 nám shořely dvě budovy, které byly ilegálně přestavěny. Přitom bylo zraněno několik hasičů a umírali lidé.“

Vskutku, budovy, které byly ilegálně přestavěny, jsou místy mnohem většího poměru počtu požárů na počet budov. A co je důležitější, je v nich větší pravděpodobnost zranění či úmrtí hasičů, kteří s těmito požáry bojují, protože únikové východy zde bývají blokovány.

„Mé kanceláři bylo zadáno, aby přišla na to, jak to vyřešit,“ říká Flowers.

Úpěšný datový projekt začíná rozhovory s lidmi

Může se zdát, že jde o příliš ambiciózní cíl. Nikdo z Flowersových lidí nemá univerzitní titul a každý kromě samotného Flowerse má 25 a méně let. Navíc protože se jedná o inovativní projekt se zapojením minimálního počtu realizátorů, nikdo kromě lidí z týmu nevěděl, co vlastně tým dělá. Ale bylo jim zadáno, aby něco změnili. Jednou z prvních věcí, kterou Flowers udělal, bylo, že šel do terénu a ptal se zainteresovaných lidí.

„Vyšli jsme ven do terénu,“ říká. Mluvil jsem s hasiči. Mluvil jsem s policisty. Mluvil jsem s inspektory stavebního úřadu, s lidmi z oddělení rozvoje výstavby. Mluvil jsem s lidmi z vodohospodářského oddělení. Výsledky rozhovorů jsem replikoval do dat.“

Flowers a jeho tým studují skutečná „opuštění“ – případy, kdy inspektor nalezne budovu tak nebezpečnou, že musí být buďto celá nebo alespoň částečně vyklizena.

„Nepotřeboval jsem kriticky rozebírat stížnosti,“ vysvětluje Flowers. „Rozebral jsem problém. A tento problém jsem rozebral za pomoci dat dostupných ve městě.“

Flowersův tým používal několik určujících způsobů měření, mezi jinými se ptal na následující otázky:

Nachází se budova ve „vysoce rizikové čtvrti“, jak Flowers nazývá čtvrti pro chudší obyvatelstvo, které je náchylnější k životu v nebezpečných podmínkách?

Byla budova postavena před rokem 1938? (V tom roce se v New Yorku změnil stavební řád a budovy postavené později bývají bezpečnější.)

Je budova v exekuci kvůli neplacení hypotéky nebo v daňové zástavě? „Důvod, proč jsou tyto faktory důležité, je v tom, že vypovídají o finanční situaci majitele,“ říká Flowers. „Nemyslím si, že je překvapivé tvrdit, že pokud je majitel na mizině, nebude se příliš starat o svůj majetek.“

Byly zde stížnosti? „I stížnosti bereme v úvahu,“ říká Flowers. „Jestliže tu byla předchozí stížnost a poté následující stížnost o šest měsíců později, je mnohem pravděpodobnější, že v takové budově bude hořet.“

Jakmile Flowersův tým identifikoval správná data, vytvořil nástroj, jenž byl přímo použitelný inspektory, kteří jsou nejblíže problému. Předtím, než inspektoři měli tento nástroj, nalezli budovy tak nebezpečné, že 13 procent z nich museli úplně vyprázdnit. Osmnáct měsíců po Flowersově projektu inspektoři vyprazdňují 70 procent zkoumaných budov.  Jsou efektivnější.

„Vyhráli jsme, protože jsme měli správná data,“ říká Flowers. „Data města jsou dobrá a my jsme je využili správným způsobem.“

„Vše, co jsme dělali, bylo stanovení priorit,“ dodává. „Šlo o zpravodajskou službu okamžitě schopnou akce. Proto to funguje.“

S důkazem hodnoty tvorby rozhodnutí řízené daty má Flowers tři cíle, kterých chce dosáhnout předtím, než starosta Bloomberg opustí svůj úřad v lednu 2014:

Vytvořit celoměstskou analýzu zaměřenou na účinnější a efektivnější vzájemné působení zdrojů různých městských oddělení a agentur.

CS24

Umožnit kulturu alokace dat řízené daty na agenturní úrovni.

Poskytnout dynamická data města New Yorku veřejnosti, podnikové komunitě a akademické sféře.

Byl pro vás článek přínosný?