Hlavní navigace

Jak udržet svůj byznys nad vodou v době (po)koronové

21. 4. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Monkey Business Images / Shutterstock.com
Jak spravit napáchané škody a udržet svůj byznys nad vodou i v této nelehké době?


Dala vám pandemie zabrat? Jste majiteli firmy, která byla vydána v nemilost? Jak spravit napáchané škody a udržet svůj byznys nad vodou i v této nelehké době? A jaké výhody může mít home office i v budoucnu? Na tyto a další věci se zaměřuje následující článek.

Záchranná půjčka

Ze všeho nejdříve ohledejte škody. Jak moc je vaše firma v mínusu, kolik měsíců vydržíte z byznysových peněz, jak dlouho ještě udržíte zaměstnance? Na vše se dívejte realisticky a nebojte si přiznat, že vám finanční prostředky nepostačují – a klidně využijte malou výpomoc. Tou může být například rychlá půjčka pro podnikatele, kterou vyřídíte během několika málo minut a díky poskytnutým penězům zachráníte svou firmu.

Půjčit si můžete buď v bance, nebo online. Půjčka po internetu je rychlejší, nemusíte kvůli ní chodit nikam na pobočku a k jejímu vyřízení potřebujete pouze občanský průkaz, mobilní telefon, e-mail, bankovní účet a jasnou představu o částce, kterou potřebujete k záchraně svého podnikání.

Home office na neurčito

Peníze máte, nyní je čas zapřemýšlet nad tím, zda vaše firma potřebuje k fungování prostory. Pokud jste majitelem restaurace, bistra, kavárny a podobných zařízení, je vlastnictví prostoru nutností, ovšem firmy, které ke svému fungování potřebují pouze počítače, internet a telefony a se svými klienty komunikují pomocí sítě, mohou zvážit přejití na home office i po skončení pandemie.

Kancelářské stoly a židle nemusí zůstat ležet ladem ve vašich kancelářích a můžete je svým zaměstnancům půjčit do jejich domácí kanceláře. Jaké výhody z přejití na home office plynou? Ušetříte na nájmu za prostory. A pokud se bude potřeba sejít osobně, není problém naplánovat teambuilding či jinou hromadnou akci.

Přizpůsobte se situaci

Jste majitelé obchodu či restauračního zařízení? Home office je ve vašem případě nesmyslný, ale můžete se přizpůsobit aktuální situaci na trhu. Z restauračních zařízení udělejte výdejní okénka a určitě zvažte i dovoz jídel. Ten je natolik populární, že by vám mohl vytrhnout trn z paty. A jako majitelé malých obchůdků si také nemusíte zoufat, využijte svůj obchod jako výdejní místo. Nejenom pro zboží, které prodáváte, ale i jako pobočku výdejní služby. A rozhodně zvažte zařízení e-shopu. Tomu žádné restrikce nehrozí a zajistí vám jistotu stálého příjmu.

Najmutí mentora

Věděli jste, že existují i specializovaní mentoři, kteří vám poradí a pomůžou s vaším byznysem? Někdy je totiž řešení vaší situace snadné a zřejmé, ale může vám v něm bránit vaše ego a pocit, že jste selhali. Když se například dá prodat část majetku a zavřít jedna z několika provozoven, nejedná se o prohru, nýbrž o prozíravé řešení, které musíte podstoupit, abyste zachránili firmu.

CS24

Proto se nebojte najmout specialisty, kteří se v oblasti podnikání pohybují a ví, jak zachránit firmy, které bojují o přežití. Vyslechnete si nejenom rady, ale i konstruktivní kritiku, která přece není nikdy na škodu, zvlášť v případě, kdy vám může zachránit celou firmu. Pokud podstoupíte „ozdravnou kúru“ vaší firmy, vaše kancelářské stoličky nebudou muset nadále zůstávat prázdné a vaši zaměstnanci se nebudou bát o ztrátu svého zaměstnání.

Naprosto chápeme, že vaši firmu berete jako své dítě. Zejména v případech, kdy jste ji stvořili doslova z ničeho a ona vám vyrůstala pod rukama. Ale někdy může razantní řez, který na první pohled vypadá špatně, ve výsledku pomoci a naopak celý váš byznys nakonec zachránit. Ať už zvolíte půjčku pro podnikatele, home office i po pandemii, propojení vaší provozovny s výdejním místem anebo si najmete mentora, přejeme vám v podnikání spoustu štěstí a minimální ztráty.

Byl pro vás článek přínosný?