Hlavní navigace

Jak správně odejít: ujasněte si, proč odcházíte

19. 7. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © FotolEdhar - Fotolia.com
Kdo z nás někdy nechtěl převrhnout pracovní stůl a naštvaně odejít z práce? Nedělejte to.

Odchod ze zavedené pracovní pozice může být ošidnou záležitostí. Přestože se nezaměstnanost kvalitních a šikovných IT pracovníků limitně blíží nule, není trh práce zase tak skvělý, jak by se mohlo zdát. Rozhodnutí odejít vyžaduje kuráž, vizi dalšího směřování a sebedůvěru. Základem pak je odejít s neposkvrněnou důstojností, čistou reputací a bez negativních záznamů na sociálních sítích.

Ujasněte si, proč odcházíte

„Dokonce i když je situace v práci bezútěšná, věnujte nějaký čas reflexi zkušeností, kterých jste ve svém současném zaměstnání dosáhli,“ říká Stephen Van Vreede, zakladatel společnosti ITTechExec. „Mezi hlavní faktory, které byste měli zhodnotit, patří příležitosti pro postup a další profesionální rozvoj či vedení významných projektů. Měla by sem také patřit síť přátel a kolegů, se kterými jste měli příležitost rozvíjet se,“ říká Van Vreede.

Rozmyslete si, kdy novinku oznámit

Obecnou kancelářskou etikou je sdělit informaci o odchodu vašemu přímému nadřízenému, a to osobně. Profesionální je také připravit si předtím – než oznámíte podání výpovědi – dopis s rezignací.

Pokud nemáte zajištěnou novou pozici a vyjasněnou další profesní cestu, zvažte, jestli je právě teď vhodný čas na změnu.

Některým firmám nedělá zaměstnancovo hledání nové práce problém, jiné, jakmile zjistí vaše „zaječí úmysly“, budou požadovat okamžitou rezignaci. „Diskrétnost je dobrá věc,“ říká Van Vreede. Vhodným časem pro oznámení novinky je, když už jste s plánováním profesní budoucnosti u konce. Nejlepším scénářem potom to, že už máte zajištěnou nabídku od jiného zaměstnavatele, ale to není vždy možné.

Připravte se na protinávrhy

Někdo tvrdí, že akceptace protinávrhů není nikdy moudrá, nicméně záleží na tom, proč odcházíte. To je další důvod k porozumění příčinám vašeho rozhodnutí. „Na protinávrhy se připravte tak, že si dopředu ujasníte, co by váš současný zaměstnavatel musel udělat pro to, aby si vás udržel.“ Pokud jsou pro vás hlavním důvodem peníze a vaše společnost vám poskytne, kolik si přejete, potom byste možná měli její nabídku zvážit. Jestliže jste se však pro odchod rozhodli kvůli firemní kultuře nebo stylu řízení, potom neexistuje žádná částka, která by vás mohla zlomit.

CS24

Když jsou dva měsíce málo

Z pohledu běžného selského rozumu to zní přirozeně, ale musí to být řečeno: Neměli byste nikdy opouštět rozdělanou práci. Zatímco zákonná úprava v ČR diktuje dva měsíce, musíte vzít v úvahu komplexnost vaší pozice. Můžete vaši veškerou pracovní agendu za tuto dobu předat? Nebude hledání a zaučení vaší náhrady trvat déle?

→ Jak správně odejít: pozor na závěrečná interview

Byl pro vás článek přínosný?