Hlavní navigace

Jak psát kód s pomocí velkých jazykových modelů

12. 2. 2024
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: CIO.cz s využitím DALL-E
Jste připravení stát se „psychology umělé inteligence“? Nastal čas vydat se na novou lukrativní kariérní dráhu „promptgramátora“. Zkušení odborníci radí, jak na to.

Generativní umělá inteligence je teprve v počátcích, ale už teď hrozí, že vnese zásadní změny do řady profesí i celých odvětví. U veřejnosti se dostává značné pozornosti tvorba uměleckých děl a generování textů s pomocí umělé inteligence, ale vývojáři softwaru se zajímají spíše o velké jazykové modely (LLM), jako jsou ChatGPT nebo GitHub Copilot. Tyto nástroje jim totiž mohou pomoci psát kód efektivněji prostřednictvím dotazů formulovaných přirozeným jazykem.

Je pro váš podnik umělá inteligence vhodným řešením některých požadavků?

Pokud jste věnovali alespoň pár minut hraní s veřejnými verzemi nástrojů generativní umělé inteligence, víte, jaké vstupy jim můžete zadávat. A že ne všechny dotazy vedou k zamýšlenému výsledku. Naučit se formulovat dotazy v komunikačním rozhraní umělé inteligence, tak abyste co nejrychleji dosáhli nejlepších výsledků je velmi žádanou dovedností, označovanou jako programování z příkazové řádky („prompt engineering“).

Co je to programování z příkazové řádky AI?

Programování z příkazové řádky je „umění a věda, jak přesně sdělit své požadavky nástroji generativní umělé inteligence“, vysvětluje Mike King, CMO společnosti AIPRM, která poskytuje nástroje pro správu zadání a provozuje jejich komunitní knihovnu. „Jde o jakési tlumočení lidského záměru do řeči stroje. A stejně jako každý jiný překlad vyžaduje hluboké porozumění oběma stranám konverzace.“

Potřebujete AI jako službu? Přečtěte si také:

Potřebujete AI jako službu?

„Programování z příkazové řádky AI vyžaduje velmi dobrou úroveň vyjadřování, schopnost laterálního myšlení i znalost fungování příslušné technologie,“ dodává Richard Batt, konzultant v oblasti umělé inteligence, který působí ve Velké Británii a tento způsob programování nabízí jako jednu ze svých služeb. „Na první pokus to může vypadat velmi jednoduché, ale získávat konzistentně kvalitní odpovědi na složité dotazy může být mnohem těžší, než se zdá!“

Hovořili jsme s odborníky z tohoto rychle se rozvíjejícího oboru, abychom zjistili, jaké mají zájemci o programování s pomocí AI možnosti a jak mohou efektivně dosahovat požadovaných výsledků, aby prokázali své schopnosti potenciálním klientům a zaměstnavatelům. Detailnější vhled do problematiky sestavování pokynů pro AI sice přesahuje rámec tohoto článku, ale na závěr uvedeme i příklad ilustrující některé aspekty efektivní formulace dotazů.

Jak se naučit programovat z příkazové řádky AI

Joseph Reeve ve společnosti Amplitude, která poskytuje software pro analýzu produktů, vede tým vývojářů, kteří pracují na funkcích vyžadujících využití AI při programování. Vytvořil také interní nástroje, které práci s nástroji LLM usnadňují. To z něj dělá zkušeného odborníka v tomto novém oboru. Jak poznamenává: „Na LLM je skvělé, že v podstatě neexistuje žádná překážka, která by vám bránila začít – stačí umět psát na klávesnici!“ 

Pokud chcete posoudit erudici konzultanta, je snadné vyzkoušet jeho dotazy ve vybraném systému LLM. Stejně i z druhé strany, pokud nabízíte služby v oblasti programování z příkazové řádky AI, můžete si být jisti, že vaši zaměstnavatelé nebo klienti budou využívat LLM ke kontrole výsledků.

soutez_casestudy

Na otázku, jak se naučit programovat z příkazové řádky AI a jak se prodávat na trhu práce jako expert, tedy neexistuje jednoduchá a jednoznačná odpověď – alespoň prozatím ne. 

„V tomto ohledu se nacházíme v pionýrském období objevování Divokého západu. Pro různé lidi totiž programování s pomocí AI může znamenat různé věci. Pro někoho je to pouze zadávání pokynů. Pro jiné je to ladění a konfigurace LLM a formulace zadání. Neexistují žádná formální pravidla, ale objevují se osvědčené postupy, jako jsou například tzv. mega prompty,“ říká Mike King z AIPRM.

Byl pro vás článek přínosný?