Hlavní navigace

Jak bude vypadat role CIO v roce 2026

18. 9. 2023
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
IT lídři vnímají, že pozice v oblasti špičkových technologií v příštích třech letech změní své priority, přičemž v centru pozornosti bude obchodní strategie, inovace a orchestrace; umožňování (enablement) technologií bude spíše záležitostí poradenství a řízení.

Navzdory charakteristikám moderního CIO jakožo přímého obchodního lídra a stratéga dnes mnoho CIO stále tráví většinu svého času řešením technických problémů.

Mnoho vedoucích pracovníků v oblasti IT se dnes zaměřuje více na správu zabezpečení a také na zlepšování provozu IT a výkonu systémů než na špičkové a strategické činnosti, jako jsou řízení podnikových inovací, identifikace příležitostí pro konkurenční diferenciaci a dokonce i práce na obchodní strategii.

Jak bude vypadat IT v roce 2025 a jak se na to připravit z pozice IT ředitele? Přečtěte si také:

Jak bude vypadat IT v roce 2025 a jak se na to připravit z pozice IT ředitele?

V průzkumu State of the CIO portálu CIO.com za rok 2023 uvedli vedoucí techničtí pracovníci jako své dvě hlavní odpovědnosti správu zabezpečení a zlepšování provozu IT a výkonu systémů, jak uvedlo 47 %, respektive 40 % technických vedoucích. Na druhou stranu podpora podnikových inovací, identifikace příležitostí pro konkurenční diferenciaci a dokonce i práce na obchodní strategii patřily v roce 2023 do spodní poloviny 10 hlavních aktivit CIO.

CIO však očekávají, že se tyto priority v příštích letech prohodí.

Podle průzkumu vidí CIO jako svůj úkol č. 1 do roku 2026 v podpoře podnikových inovací.

Tato zjištění odrážejí to, co další studie a jednotliví ředitelé IT pro tuto roli vnímají již několik let po sobě. IT lídři říkají, že CIO blízké budoucnosti bude trávit více času než nyní prací na obchodní strategii, vývoji produktů a služeb generujících příjmy a ovlivňování myšlenek na podnikovém plánu.

Je pravda, že mnoho ředitelů IT je již do těchto snah v různé míře zapojeno. Ale mezi těmi, kteří jsou, se většina do takové práce zapojuje v omezené míře, jak vyplývá z výzkumu o této roli.

To je to, co se v budoucnu změní, přičemž nejen někteří, ale většina CIO přidá do své každodenní agendy rostoucí úrovně strategických odpovědností zaměřených na podnikání a v nadcházejících letech uvolní více úkolů technického dohledu.

„Role CIO v roce 2026 bude o ovlivňování, vedení a řízení, na rozdíl od voliče technologie, integrátora, konfigurátora a přizpůsobovače. A ředitelé informačních technologií, kteří sem nedospějí před rokem 2026, zjistí, že to budou muset dohnat,“ říká Joseph Bruhin, CIO společnosti Breakthru Beverage Group.

Jinými slovy, CIO po třech letech budou ještě dále od technického šéfa minulých let a blíže k firemnímu stratégovi.

„Vzhledem k tomu, že každá společnost je digitální, CIO převezmou roli architekta společnosti, nejen architekta digitálního,“ říká Vipin Gupta, bývalý ředitel informací, strategie a digitálního oddělení společnosti Toyota Financial Services International a vítěz ceny CIO Leadership Award MIT Sloan 2021.

IT lídři popisují CIO pro rok 2026 a dále jako „ovlivňovače“, „strategického myslitele“ a „výmluvného komunikátora a vůdce“. Říkají, že CIO bude muset být flexibilní, inovativní a pohotový. A zdůrazňují, že je třeba, aby CIO byli ještě více vizionáři než dnes, protože budou mít vedoucí roli při utváření budoucnosti organizace, nejen ji podporovat.

„CIO budou hrát výslovnou roli při vytváření obchodní hodnoty,“ říká Bobby Cameron, viceprezident a hlavní analytik výzkumné firmy Forrester.

Co je hnacím motorem evoluce CIO

Jak zkušení IT profesionálové vědí, pozice CIO se od doby, kdy se poprvé na konci 20. století objevila, vyvíjela.

Role se za posledních několik desetiletí posunula od téměř výhradního zaměření na dobu provozuschopnosti a dostupnosti k podnikovým aktivátorům. A nyní stále se zvyšující tempo technologických změn a plné spoléhání organizace na fungování IT dále zvyšuje přínos CIO k úspěchu podniku.

CS24

„Vedení a provádění obchodních strategií, které pohánějí růst, zvyšují tržby a konkurenceschopnost, se stane jednou z hlavních povinností budoucího CIO,“ říká Rona Bunnová, CIO Národní asociace podnikových ředitelů (NACD). „Když se na to dívám optikou CIO, která se opírá o progresivní stranu, mnoho CIO se již vydalo na cestu k řízení strategií zaměřených na digitální akceleraci v celém podniku.“

Dodává: „I když je to již léta běžnou praxí v technologických a špičkových společnostech, začínám vidět široký posun v komunitě CIO, protože CIO jsou zodpovědní za řízení inovací a vývojových produktů, které umožňují expanzi na trhu, nové nabídky a zvýšení tržeb.“

Byl pro vás článek přínosný?