Hlavní navigace

IT: Lidi nejsou, firmy lákají na zajímavé podmínky a benefity

10. 10. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © vichie81 - Fotolia.com
Růst mezd zpomaluje, nejvíce si letos polepšili pracovníci na nejnižších pozicích. Výsledky rozsáhlého průzkumu, který mapuje aktuální finanční ohodnocení stovek pracovních pozic v 8 oborech a 13 regionech České republiky, zveřejnila personální agentura Grafton Recruitment.

Z průzkumu jednoznačně  vyplývá, že kvůli nedostatku zaměstnanců a konkurenčnímu boji mezi zaměstnavateli dále přetrvává tlak na zvyšování mezd. Oproti předchozím letům však tempo růstu zpomaluje. Nejvyšší meziroční přírůstky mezd byly zaznamenány u nejnižších pozic, a to napříč obory.

„V posledních třech letech se tempo růstu průměrné mzdy zvýšilo ze 4,2 % v roce 2016, na 7,0 % v roce 2017, respektive 8,1 % v roce 2018. Pro rok 2019 očekáváme změnu trendu, nicméně stále půjde o výrazný nárůst v rozmezí 7-8 %,“ říká Martin Ježek, obchodní ředitel Grafton Recruitment, s tím, že nejvyšší meziroční přírůstky mezd byly zaznamenány u nejnižších pozic, bez ohledu na obor či region.

Rok 2019 se nese ve znamení očekávaného zpomalení růstu HDP, které je způsobeno především vyčerpaným pracovním trhem a předpokládaným poklesem českého exportu na klíčové zahraniční trhy. To může v příštím roce negativně ovlivnit dlouhodobé plány českých firem. Někteří zaměstnavatelé už dokonce začínají hovořit o možnosti budoucího snižování výroby a s tím souvisejícím propouštěním. „Spolu s pokračující automatizací a digitalizací to přispěje ke zmírnění přetlaku na trhu práce, což se projeví i snížením tlaku na růst mezd,“ vysvětluje Martin Ježek.

Nejvíce zaměstnavatelům chybí lidé na řemeslnické a dělnické pozice a dále v technických oborech a informačních technologiích. Složitou situaci na českém trhu práce řeší firmy zejména náborem zaměstnanců ze zahraničí. Jde přitom nejen o pracovníky z členských států Evropské unie, ale i ze zemí mimo EU, například z Ukrajiny, Srbska či Filipín. „Poptávka po zaměstnancích z ciziny bude pokračovat i v roce 2020. Zájem bude v prvé řadě o kvalifikované pracovníky do výroby a do stavebnictví, očekáváme však také růst počtu cizinců na pozicích bílých límečků, zejména v IT,“ komentuje Martin Ježek.

IT a telekomunikace: situace se zostřuje

soutez_casestudy

Dlouhodobý nedostatek kandidátů se zaměřením na IT trvá i letos. Pozice České republiky je v tomto ohledu ve srovnání s ostatními zeměmi středoevropského regionu o něco horší, a proto se přístup zahraničních investorů vůči českém trhu zostřuje. Objevují se jak nabídky práce spojené s nejmodernějšími technologiemi, tak i pracovní příležitosti související s využitím starších nebo více konzervativních technologií. Velký hlad dnes také panuje po expertech na kyberbezpečnost.

Firmy lákají IT pracovníky na zajímavé podmínky a benefity, z nichž jednoznačně nejvyhledávanější je flexibilita v práci. Standardem se dnes stává individuální rozvržení pracovní doby, práce ze vzdálené kanceláře či ze zahraničí nebo využití coworkingového centra. Tento způsob spolupráce zvyšuje nároky na řídící pracovníky, kteří musí být schopni efektivně a vzdáleně řídit projekty i celé virtuální týmy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku