Hlavní navigace

iPhone 4S v Číně: nedostatkové zboží za 36 tisíc Kč

20. 10. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

I když Apple oficiálně v Číně svůj nový iPhone 4S zatím neprodává, zařízení je již dostupné na pekingském černém trhu za cenu okolo 2000 dolarů.

Apple iPhone 4SProdejce na jednom z trhů s elektronikou v Pekingu uvedl, že prodává 32GB verzi iPhone 4S za 13 000 yuanů, což je v přepočtu 2043 dolarů, neboli 36 700 Kč. 16GB verze telefonu pak prodává za cca 31 100 Kč.

Prodejce, který odmítl uvést své jméno, na dotaz redakce odpověděl, že k němu telefony přicházejí z Austrálie a Spojených států, přičemž jsou prodávány jako neblokované. Jiný prodejce na tomtéž trhu prodává 16GB verzi iPhonu 4S za 25 000 Kč a na skladě má stále okolo třiceti kusů. Jeho zařízení údajně pocházejí z Velké Británie.

soutez_casestudy

I přes vysoké ceny je poptávka po nových produktech Applu v Číně obrovská - při vydání iPhonu 4 minulý rok byl tento telefon v Pekingu rychle vyprodán.Ukazuje se tak, že asijské trhy nemusejí být výkonné pouze v produkci napodobenin nejrůznějšího zboží, ale že dokáží slušně absorbovat i technologické novinky prodávané za extrémně vysoké ceny.

Samotná společnost  Apple již dříve v tomto roce oznámila, že čínský trh je pro ni tím nejrychleji rostoucím. Navzdory tomu však společnost své produkty na tamní trh udává až několik měsíců poté, co se objeví v obchodech v USA. A to pomáhá černému trhu, na němž následně ceny rostou do závratných výšek. Podle analytické společnosti Analysys International si Číňané na černém trhu koupili téměř polovinu všech iPadů 2, které byly v Číně prodány.

Byl pro vás článek přínosný?