;
Hlavní navigace

Google: vyřazení odkazů na osobní údaje bude jen pro evropské domény

6. 6. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © James Steidl - Fotolia.com
Rozhodnutí Evropského soudního dvora ohledně odstranění odkazů na tzv. nerelevantní osobní údaje z výsledků vyhledávání již začíná Google pomalu naplňovat. Ale jen pro vybrané národní domény.

Soudní rozhodnutí se týká pouze vyhledávání na základě jména osoby. Ty mohou nyní požadovat, aby taková vyhledávání nebyla ve výsledcích vyhledávání propojena s osobně citlivými údaji. Soud totiž zařadil vyhledavače do kategorie zpracovatelů osobních údajů a stanovil jim povinnost odkazy na takové informace z výsledků vyhledávání odstranit, a to i v případě, že odkazované stránky s předmětnými informacemi stále existují.

V zemích EU je dominantním vyhledavačem Google, a tak je to on, kdo bude mít s naplnění soudního rozhodnutí nejvíce práce. Zřejmě bude znamenat, že se Google při své činnosti bude napříště více řídit evropským pohledem na právo a obchodní zvyklosti tak, aby se do podobné situace již nedostal.

Ovšem ochota Googlu vyhovět evropskému náhledu na ochranu osobních dat má své hranice. Impérium vrací úder a již nyní Google oznámil, že nové opatření se bude týkat jen národních verzí vyhledávání, které se používají v zemích EU. Znamená to, že požadavku evropských zákonodárců tak budou vyhovovat výsledky na stránkách evropských domén, jako je třeba google.cz nebo google.de. Na ostatních doménách ovšem toto omezení platit nebude, a to včetně hlavní domény google.com Znamená to, že rozdílnost různých vyhledávání v "témže" vyhledávači se prohloubí.

Již nyní totiž Google poskytuje personalizované vyhledávání, ale to v převážné míře znamená jiné pořadí záznamů ve výsledku vyhledávání, které zohlední preference hledajícího. To je navíc možné vypnout. Nyní k tomu přibudou omezení zákonná, která mohou některé výsledky z vyhledávání vyřadit - ale jen pro verze vyhledavače s národní koncovkou, určenou pro zemi EU. 

Vzhledem k tomu, jak jednoduché je přepnout pro vyhledávání mezi národní verzí Googlu a google.com, se velmi snižuje praktický dopad pro rozhodnutí Evropského soudního dvora. Za srovnání v této souvislosti stojí mnohem důslednější postoj Googlu k filtrování výsledků od "politicky nevhodného" obsahu v nedemokratických zemích, jako je např. Čína. 

Zdroj: IDG News Service

ICTS24

Čtěte také:
→ Překvapivé rozhodnutí Soudní dvora EU: můžete požádat Google o vymazání výsledků s odkazy na osobní údaje
Soudní výrok se samozřejmě netýká pouze Googlu, ale všech vyhledavačů. Ty jsou podle názoru evropského soudu zpracovateli osobních údajů.
→ Google varoval, že nás bude krmit reklamou i mimo internet
Reklamní gigant už poslal upozornění federálním regulačním úřadům v USA, že může šířit reklamu i v dalších zařízeních jako jsou termostaty Nest, samořízené vozy nebo chytré brýle Google Glass.

G+