Hlavní navigace

Generativní AI a migrace do veřejného cloudu

16. 11. 2023
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Umělá inteligence Autor: Depositphotos
GenAI dokáže analyzovat závislosti aplikací, síťové konfigurace a bezpečnostní rizika, ale většinou pomůže líným společnostem, které tohle stejně nedělají.

Začínám si všímat článků o tom, jak může generativní technologie AI pomoci při migraci do cloudu. Roli generativní umělé inteligence v cloudové architektuře jsme již probrali; jde skutečně o lepší automatizaci migrace aplikací z podnikových datových center do veřejných cloudů.

Je vaš cloud bezpečný?

V první řadě jsem pro cokoli, co tento proces usnadní a urychlí. Jako někdo, kdo prosadil asi tucet těchto migračních projektů, jsem také zíral na stovky aplikací a datových sad, které jsou kandidáty na přechod do „cloudu“, a musel jsem vymyslet nejlepší způsob, jak to udělat. Byl bych rád, kdybych tento problém mohl delegovat na AI.

Migrace vyžaduje spoustu práce. Například přístup k aktuálnímu stavu kódu, databázím, integračnímu mechanismu, zabezpečení, správě atd. znamená zaměřit se na detaily – tedy pokud chcete migrovat správně.

Bohužel většina podniků tento krok zcela vynechává. Vezmou kód a data a přesunou je do analogů u veřejného poskytovatele cloudu. Tento postup je známý jako „zvedni a přesuň“ a je to často nesprávný přístup k migraci. Mnoho podniků nyní za tuto chybu platí.

Co GenAI nabízí?

Automatizované hodnocení je významnější výhodou GenAI, protože v podstatě provádí velké množství detailů, které by podniky raději nedělaly. Generativní AI dokáže analyzovat infrastrukturu organizace a generovat zprávy o stavu kódu a dat. To nastiňuje kroky pro úspěšnou migraci do cloudu tím, že poskytuje lepší pochopení výchozího bodu.

Patero kroků k podpoře inovací v IT Přečtěte si také:

Patero kroků k podpoře inovací v IT

Prozkoumáním faktorů, jako jsou závislosti aplikací, konfigurace sítě a využití zdrojů, umožňují generativní nástroje AI migračnímu týmu lépe porozumět své infrastruktuře a přijímat informovaná rozhodnutí o migraci konkrétních úloh do cloudu. Tento krok v dnešních přístupech chybí, ne proto, že nerozumíme tomu, jak to udělat, ale proto, že nejsme ochotni utrácet čas a peníze. V tomto smyslu je užitečný jakýkoli nástroj, který činí líné lidi efektivnějšími.

Generativní nástroje založené na umělé inteligenci mohou pomoci při identifikaci nejvhodnějších poskytovatelů cloudových služeb a konfigurací na základě požadavků organizace. Umělá inteligence dokáže analyzovat vzorce pracovního vytížení, potřeby zabezpečení a úvahy o nákladech a zajistit, aby bylo nalezeno optimalizované cloudové řešení – to jsou úkoly, které lze provádět ručně, ale často se tak neděje kvůli času a nákladům. Jsem zastáncem toho, aby něco z těchto úkolů převzala GenAI.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z CIO Business Worldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Cloudová migrace zahrnuje inherentní rizika ztráty dat, narušení zabezpečení nebo přerušení služeb. Generativní umělá inteligence může pomoci posoudit a zmírnit tato rizika, pravděpodobně analýzou potenciálních zranitelností v infrastruktuře nebo aplikacích. Umělá inteligence také tím, že identifikuje potenciální bezpečnostní mezery a doporučí nezbytná bezpečnostní opatření, umožňuje organizacím zabezpečit jejich systémy a data během migrace.

Jedním z nejkritičtějších aspektů migrace do cloudu je přenos dat, aniž by došlo k !vyhazování věcí do povětří“. Generativní umělá inteligence může tento proces automatizovat a zjednodušit navržením nejvhodnější strategie migrace dat na základě objemu dat, citlivosti a šířky pásma sítě.

Konec pohádky. Nejvyšší platy už nerostou. Nejvíc si vydělá IT ředitel v Praze Přečtěte si také:

Konec pohádky. Nejvyšší platy už nerostou. Nejvíc si vydělá IT ředitel v Praze

A konečně, generativní umělá inteligence může vyhodnotit existující aplikace a poskytnout přehled o tom, jak je lze optimalizovat pro cílová cloudová prostředí. Při analýze úložišť kódu a závislostí aplikací může nabídnout doporučení pro refaktoring nebo rearchitekturu aplikací s cílem zlepšit výkon, škálovatelnost a nákladovou efektivitu.

Dělat líné úspěšnými

Tolik cloudových migrací bylo za posledních 10 let zpackáno, a to hlavně proto, že ti, kteří byli pověřeni migrací, tuto časově náročnou, ale kritickou práci vynechali, což tak jejich podniky stálo mnoho peněz utracených za neefektivně migrované aplikace a data. Pokud nástroje s podporou GenAI dokážou tuto práci uskutečnit, dokonce ji automatizovat, bude to výhra pro GenAI a pro ty, kteří tyto nástroje používají.

Samozřejmě, že někteří z nás už ve skutečnosti dělali těžkou práci, analyzovali, refaktorovali a optimalizovali pro nasazení v cloudu. Můžeme se na GenAI dívat jako na pouhou automatizaci toho, co jsme již dělali, a to je pravda. Ano, někteří z nás dělali věci správně, ale nyní můžeme mnoho z těchto úkolů automatizovat a dělat je ještě lépe. Což je pořád výhra.

CS24

V podstatě to vyrovnává podmínky pro ty, kteří dělají těžkou práci. Je to vskutku legrační svět, ve kterém žijeme, ale pokud to bude věci vylepšovat, jsem pro.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?