Hlavní navigace

Firefox upozorní na weby, z nichž unikla data

23. 11. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Computerworld
Mozilla přidala do svého prohlížeče Firefox upozornění na únik dat, který uživatele varuje ve chvíli, kdy jejich e-mailová adresa a přihlašovací údaje mohly získat nepovolené osoby.

Bezplatná služba s názvem Firefox Monitor debutovala už v září po testování v průběhu léta. Kdokoliv – tedy nejen uživatelé Firefoxu – mohou na webové stránce služby zadat svou e-mailovou adresu a zjistit, zda tato adresa náhodou nebyla součástí úspěšného, veřejně známého úniku dat. Další kroky jsou na uživateli – včetně samozřejmé změny hesla či hesel spojených s touto e-mailovou adresou či webem.

Upozornění na nejnovější úniky odesílá Firefox Monitor na adresy, které mu zadají přímo uživatelé. „Vaši e-mailovou adresu porovnáme s těmito úniky dat a v soukromé zprávě vám dáme vědět, jestli jste součástí [nějakého úniku],“ napsal v příspěvku na blogu z konce září Nick Nguyen, viceprezident Mozilly pro produktovou strategii.

Nejnovější krok Mozilly přináší varování Monitoru přímo do prostředí Firefoxu.

„Do našeho prohlížeče Firefox Quantum přidáváme upozornění, které uživatele desktopů varuje, když navštíví stránku, která v poslední době nahlásila únik dat,“ napsal Nguyen v dalším příspěvku, tentokrát ze 14. listopadu.

soutez_casestudy

Pro zjištění toho, zda byla vaše e-mailová adresa jednou z těch, které byly součástí úniku, budete muset navštívit stránku Firefox Monitor. Samotné upozornění totiž neznamená, že se únik dat z daného webu týkal konkrétního uživatele. Pro zjištění detailů o úniku vás systém upozornění v rámci prohlížeče přesměruje na webovou stránku Monitoru.

Zdroj: Computerworld

Byl pro vás článek přínosný?